549 nap után engedték haza a kórházból a koronavírusos férfit

9 különböző kórházban összesen 549 napot töltött el egy amerikai férfi, aki még a COVID-vakcinák kifejlesztése előtt kapta el az új koronavírust.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 2020 augusztusában kezdte meg a COVID-19-cel összefüggésben lévő kórházi kezelések nyomon követését. Az azóta eltelt idő alatt összesen 4,5 millió amerikait kellett kórházba szállítani a fertőzés miatt, köztük a 43 éves Donnell Huntert is, akinek az esete azonban finoman szólva sem mondható szokványosnak. Megfertőződése után ugyanis 9 különböző kórházban összesen 549 napig kezelték - írja a CNN .

Koronavírus: jön a 100 százalékban védő vakcina .

Légzési nehézséggel kezdődött

Hunter kálváriája 2020 szeptemberében indult. Egyik nap munka közben arra lett figyelmes, hogy légzési nehézségei vannak. Annyira rosszul volt, hogy megkérte a főnökét, vigye be a kórházba. Itt tudta meg, hogy elkapta az új koronavírust. Ezután hazaengedték, de egy nap múlva újra kórházba került, mert alig kapott levegőt. A férfit később átszállították egy másik kórházba, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták.

Felesége, Ashley nagyon aggódott érte, Hunter ugyanis élete nagy részében veseproblémákkal küzdött. 2015-ben veseátültetésre is szüksége volt, a műtét óta pedig, hogy szervezete ne lökje ki az idegen szervet, immunszupresszánst szed. "Az első hónap volt a legrosszabb. Csak a zuhany alatt mertem sírni, nem akartam, hogy a gyerekeink lássák, mennyire féltem őt" - emlékszik vissza az asszony, aki szép lassan hozzáedződött a helyzethez. Mint mondja, később már nem engedte, hogy az érzelmei eluralkodjanak rajta: ez segített erősnek maradnia.

549 nap után engedték haza a kórházból a koronavírusos férfit.
549 nap után engedték haza a kórházból a koronavírusos férfit. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

2021 januárjáig Huntert Új-Mexikóban kezelték, után azonban átszállították egy másik államba, Arizonába. Ashley-nek 8 órát kellett utaznia, hogy vele lehessen. Egy hétig maradt a kórházban, aztán az édesanyja váltotta. Így töltötte a család a következő hónapokat: minden héten más vigyázott a férfira.

180 fokos fordulatot vett az életük

Hunter végül 2022. március 4-én térhetett haza roswelli otthonába. A szomszédok, barátok, ismerősök lufikkal, plakátokkal és virágokkal fogadták, ami nagyon jólesett neki. Ekkor találkozott egyébként először az unokájával, aki az alatt az idő alatt született, amíg ő kórházban volt. "Ő volt az első, akit megláttam, és úgy viselkedett, mintha egész életében ismert volna. Hozzám nyúlt, puszit adott. Csodálatos élmény volt" - mesélte a büszke nagypapa.

A család mindennapjai ezt követően 180 fokos fordulatot vettek, hiszen egy teljesen új életmódhoz kellett alkalmazkodniuk. "Én vagyok az ápolója, a légzésterapeutája és a felesége, emellett édesanyaként is helyt kell állnom. Annyi minden történik velem" - így Ashley, aki a nehézségek ellenére is úgy gondolja, nagyon szerencsésen alakultak a dolgaik.

Hunter állapota még korántsem a régi. Jobb kezét egyelőre csak korlátozottan tudja használni, és járni is kizárólag segítséggel képes. Alvás közben lélegeztetőgépet, napközben oxigénkoncentrátort használ. "Azért küzdök, hogy elég jól legyek ahhoz, hogy a későbbiekben újra munkába állhassak, de tudom, hogy ez hosszú időbe fog telni" - jegyzi meg Hunter.

Azt mondja, hálás a családja támogatásáért. Rengeteg olyan embert látott a kórházban, aki egyedül volt, és örül, hogy neki nem kellett ezt megtapasztalnia. Azoknak egyébként, akik hozzá hasonló helyzetben vannak, azt tanácsolja: félelem helyett higgyenek abban, hogy meggyógyulhatnak.

Számos agyi területet károsíthat a COVID-19 egy frissen publikált tanulmány eredménye szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra