Fáj a feje utazáskor? Mutatjuk, mi az oka

Negyven éve még nem tudták, mitől fáj az ember feje utazás közben. Ma már ezt is tudjuk, és jó hír, hogy az utazási betegség kellemetlen tünetei enyhíthetők, illetve megelőzhetők. Mutatjuk, hogyan!

Gyermekkoromban sokat olvastam, és amikor autóval mentünk a Balatonra, olvasás közben mindig fájt a fejem. Akkor még nem tudhattam, hogy utazási betegségem van, ami ugyan nem súlyos, de nagyon kellemetlen tud lenni. Felnőttként már kevésbé fenyeget ez a veszély, egyrészt mert nem olvasok utazás közben, másrészt pedig már én vezetem az autót. Ugyanakkor jó hír, hogy a sokakat érintő utazási betegség megelőzhető, illetve tünetei hatékonyan csökkenthetők. Emlékeim szerint, az én fiatalságom idején, a nyolcvanas években ez még nem így volt. Azonban a gyógyszeripar és a tudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem jelenthet gondot a súlyos formájában akár hányással jelentkező betegség megelőzése. Gyermekek számára is van megoldás, hiszen a felmérések szerint az utazási betegség a 2-12 éveseket érinti a legnagyobb mértékben.

Miért leszünk rosszul?

Az emberi szervezet egy törékeny rendszer, amely legyen bármennyire strapabíró, néha működési zavarokat produkál. Ez a helyzet az utazási betegség néven ismert tünetegyüttessel is. Arról van szó, hogy amikor utazunk, a testünk vagy a szemünk által érzékelt állandó mozgás egyensúlyzavarokat okoz a belső fülben. A kinetózis néven ismert betegség úgy kezdődik, hogy az érintettnek eleinte rossz a közérzete. Fejfájás kínozza, elsápad, gyakran ásítozik, hideg veríték lepi el. A később kialakuló émelygés és hányinger mellett legrosszabb esetben pedig hányás jelentkezik.

rosszullét, utazási rosszullét
Az utazási betegség kellemetlen tünetei enyhíthetők. Fotó: Getty Images

A tüneteket fokozzák az utazás alatt előforduló hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés, az erős illatok, illetve repülőgépen a le- és felszállás. Hosszabb utak során, ha a jármű mozgása nem változik intenzíven, az érintett fokozatosan hozzászokhat a körülményekhez, és a rosszullét elmúlhat. Emellett vizuális ingerek is kiválthatják a rosszullétet, ha az agy nem tudja megfelelően feldolgozni, hogy mozdulatlanok vagyunk, mégis haladunk. A rosszullétben alapvető szerepe van annak, hogy a látott kép alapján a szem, az izmainkban lévő, testhelyzetet érzékelő receptorok és a helyzet- és egyensúly-érzékelő szerv eltérő jelentést ad agyunknak.

Mit lehet tenni ilyenkor?

A jelenség persze nem új keletű, már az ókori görögök is ismerték és feljegyezték a hosszú utak alatt jelentkező rosszullétet, de ők sem tudták, mi okozza. Szerencsére ma már ismerjük a betegség hátterét, ezért fel is lehet rá készülni. A kellemetlen panaszok kivédésére többféle módszer is elérhető. Első körben megpróbálhatjuk az utazási rosszullétet kiváltó okokat ellensúlyozni. Például utazás előtt kerüljük a fűszeres és zsíros ételeket és az alkoholt. Menet közben segíthet, ha autóban az anyósülésre, buszon a jármű elejébe ülünk. Erre azért van szükség, mert így nagyobb távlatot foghat át a tekintet, és a messzi tájra fókuszálva kevésbé alakul ki a szédülés.

Jó ötlet lehet tengeri utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak közelében helyet foglalni. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemünket csukva tartjuk, illetve, ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben vészeljük át az utat. Vonaton célszerű az ablak mellé és a menetiránynak megfelelően leülni. A friss levegő szintén segíthet megelőzni a rosszullétet. Már csak ezért sem javasolt az autóban dohányozni, valamint érdemes kerülni az egyéb erős szagokat is, ahogy az alkoholt vagy éppenséggel a nassolnivalókat is.

Gyermekeknek is adható

A másik megoldás, ha valamilyen vény nélkül kapható gyógyszert szedünk az utazási betegségre. Aki hajlamos a szédülésre, fejfájásra, utazás előtt fél órával is bevehet ilyen készítményeket a megelőzés érdekében. Ha elfelejtettük indulás előtt, akkor utazás közben is megtehetjük, mert ezek a szerek szinte azonnal hatnak, azaz csökkentik a tüneteket. Érdemes dimenhidrinát, antihisztamin típusú hatóanyagú gyógyszereket választani, amelyek a hányásközpont ingerlékenységét csökkenti az agyban. Mivel a hatóanyag enyhén szedatív hatású, ezért álmosságot okozhat mellékhatásként, ugyanakkor hatékonyan képes meggátolni a hányinger és a hányás jelentkezését. A gyógyszerek gyermekeknek is adhatók 6-12 éves kor között, az adagolásra vonatkozóan ajánlott a háziorvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetni, illetve pontosan betartani a használati utasítást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)