„Rákot okoz és ellenkezik a nézeteivel” – nem írta fel a fogamzásgátlót a háziorvos

Megtagadta egy háziorvos a fogamzásgátló tabletta felírását, mert az ellenkezik a nézeteivel, és szerinte rákhoz, illetve abortuszhoz vezet.

Csupán a szokásos háromhavi adag fogamzásgátlóját szerette volna feliratni Rebeka, a háziorvosa azonban szabadságon volt, a helyettesítő orvos pedig megtagadta a készítmény felírását - írja a Telex, amelynek olvasói levélben számolt be az esetről a nő. 

A beszámoló szerint Rebeka több mint három éve rendszeresen szed fogamzásgátlót, március elején pedig írt emailt a háziorvosának, mert elfogyott a szokásos háromhavi adagja. Kiderült azonban, hogy az orvosa szabadságon van, egy másik orvos asszisztense válaszolt, neki, röviden annyit, hogy a jelenlegi háziorvos nem ír fel fogamzásgátlót.

Rebeka nem értette, miért nem ír fel fogamzásgátlót a helyettes orvos, és aggódott, mert az új adagot szombaton kellett elkezdenie, így nem tudott várni hétfőig. Visszaírt az emailre, és megkérdezte, mi az oka annak, hogy a helyettesítő orvos nem ír fel fogamzásgátlót, és hogyan lehetne megoldani a problémát. Arra gondolt, lehetséges, hogy valami félreértésről van szó, ezért személyese is bement a rendelésre. „Személyesen is kértem a fogamzásgátló felírását, elmondtam, hogy rendszeresen szedem és szombatig muszáj receptet kapnom az újabb adagra. Ekkor közölte velem, hogy nem írja fel a fogamzásgátló tablettát, mert az ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet” – mondta Rebeka, akit annyira sokkolt az orvos kijelentése, hogy nem tudott mit reagálni. „Konkrétan a sírás határán könyörögtem neki, de nem engedett a nézeteiből” - tette hozzá.

orvos
Megtagadta egy háziorvos a fogamzásgátló tabletta felírását. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Másnap egy barátja hívta fel Rebeka figyelmét arra, hogy online, pénzért, fel lehet íratni fogamzásgátlót. Ezért 26 eurót, vagyis – mai árfolyamon – több mint 10 ezer forintot kellett fizetnie. Rebeka azt mondta, a saját háziorvosa nagyon rendes volt, mert miután visszaért hétfőn a szabadságáról, felhívta, és elmondta: amint tudomást szerzett az esetről, rögtön megírta az e-receptet. De addigra már Rebeka felíratta pénzért a receptet, hogy szombaton folytatni tudja a gyógyszert.

Nemrég hasonló indokkal utasította el egy orvos az esemény utáni tabletta felírását - az alábbi cikkünkben szülész-nőgyógyász szakemberrel jártuk körbe a téma kapcsán felmerülő tévhiteket. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra