„Felvágják a bőrt, és megjavítják, ami elromlott” – gyerekeket kérdeztünk az egészségügyről

Május utolsó vasárnapján országszerte a gyerekeké a főszerep, ezért ezen a napon egy cikk erejéig mi is átengedtük nekik a terepet. Olvasd el, mit gondol az 5-10 éves korosztály az egészségügyről!

Szülőként mind tudjuk, hogy rengeteg dolgot meg kell tanítanunk gyerekeinknek. Arra viszont talán kevésbé gondolunk, hogy mi, felnőttek is mennyi mindent elleshetünk óvodásainktól, kisiskolásainktól. Például azt, hogy merjünk (újra) igazán önmagunk lenni, önfeledten játszani és nevetni. Vagy akár azt, hogy amikor valaki őszintén kíváncsi a gondolatainkra, akkor nincs rossz válasz, hanem bátran kimondhatjuk, ami először eszünkbe jut. Ezt a bátorságot bizonyították azok a gyerekek is, akik megosztották a HáziPatikával, hogyan látják a világot az egészségügyet érintő kérdésekben. Öt és tíz év közöttiek okos, kreatív és olykor megmosolyogtató válaszaiból válogattunk.

kisfiú a plüssállatait vizsgálja
A gyerekek nagyon egyedi és különleges módon látják a világot. Fotó: Getty Images

Mit csinálnak az egészségügyi dolgozók?

„A védőnők megvizsgálnak, és kiszedik a tetűt a hajadból, az orvosok receptet küldenek, a nővérkék pedig szeretgetik az öccsüket.” (Flóra, 8 éves)

„A fül-orr-gégész megnézi a gégéket a füledben és az orrodban.” (Laura, 8 éves)

„A bőrgyógyász mindenkinek meggyógyítja a bőrproblémáit, bőrgyógyászkodik.” (Lilla, 8 éves)

A védőnő megnézi, hogy a hajunk között van-e bolha vagy kullancs. Megméri, hogy hány centi vagyok, mert ha túl sokáig növök, akkor kilyukasztom az óvodát, és ha valaki meg akarna puszilni, nem tud.” (Dávid, 5 éves)

„Műtenek embereket, és vért látnak.” (Alex, 8 éves)

Mikor kell mentőt hívni?

„Szerintem akkor, ha valaki elájult, és már megpróbáltad azt, hogy felfelé tartod a lábát, meg már minden mást is megpróbáltál, de arra sem ébredt fel.” (Laura, 8 éves)

„Akkor kell mentőt hívni, ha nagyon nagy baj van, betörik a fejed, vagy például eltörik a csuklód, a lábad vagy a gerinced.” (Flóra, 8 éves)

Ha valaki elájul, vagy hirtelen nagyon elkezd vérezni, erős agyrázkódást vagy agyvérzést kap. És ha valaki hirtelen elkezd szülni.” (Julcsi, 8 éves)

„Amikor valakinek eltörik a lába vagy leesik egy hajóról.” (Dávid, 5 éves)

Miért kell fogorvoshoz járni?

„Mert mi nem tudjuk, hogy mit kell csinálni a fogainkkal. A fogorvos viszont már ezt tanulta, és ő meg tudja mondani nekünk, hogy így meg úgy kell megmosni, meg rendben tartani a fogunkat.” (Dávid, 5 éves)

„Ha valakinek, mondjuk, lukas a foga, vagy beszuvasodik, vagy ha ránő az egyik foga a másikra. Akinek meg jók a fogai, az meg azért megy el hozzá, hogy évente tisztítsa a fogait.” (Julcsi, 8 éves)

kislány oltást ad a befáslizott plüssmacijának
Minden gyerek egy kis orvos a lelke mélyén. Fotó: Getty Images

Mi történik egy műtét alatt?

„Az ember, akit meg kell műteni, lefekszik egy ágyra, egy másik ember elaltatja őt, és ha mondjuk, a kezében az egyik csontját kell megműteni, akkor azon a részen felvágják a bőrt, és megjavítják, ami elromlott.” (Laura, 8 éves)

„Ha, mondjuk, egy embernek megakad a torkán valami, azt kiszedik úgy, hogy megműtik. Meg ha a gyomra valahogy eldugul, akkor valamilyen csipeszt bedugnak oda, és kihúzzák. Meg ha valaki nem tud kakilni, akkor bedugnak a fenekébe egy tűt, és valahogy kiveszik, ami eldugította.” (Julcsi, 8 éves)

„Az, hogy infúziót kap valaki. Az olyan, hogy ragasztanak rá egy matricát, és van rajta egy madzag, azon egy tartály, és feküdni kell vele.” (Dávid, 5 éves)

Behatolnak a testedbe annak érdekében, hogy átültessenek szerveket vagy egyéb dolgokat annak érdekében, hogy egészséges maradjál.” (Maxi, 9 éves)

Miért szoktak vért venni az emberektől?

„Fogalmam sincs, az orvos biztos tudja.” (Lilla, 8 éves)

„Ha valakinek túl sok a vére, akkor kell, vagy ha bacik vannak a vérében. Vagy levesznek vért attól, akinek van, és beadják annak, aki vérszegény. És úgyis évente el kell járni mindenkinek, mert így meg tudják nézni, hogy minden rendben van-e.” (Julcsi, 8 éves)

„Ha nem vesznek vért, akkor rossz lesz az agy, mert akkor lefolyik róla a vér.” (Dávid, 5 éves)

Azért vesznek ki vért az emberek testéből, hogy belerakják más emberekbe, akik ennek segítségére szorulnak és betegek.” (Alex, 8 éves)

„A vérvétel arról szól, hogy vért vesznek tőled, és megnézik, hogy mi van vele és egészséges-e, annak érdekében, hogy tudják, hogy valami betegség érinti-e a véredet.” (Maxi, 9 éves)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Továbbra is előfordulhatnak (bizonytalan számosság mellett) záporok, zivatarok. Felhőszakadás, a Dél-Alföldön néhány intenzívebb cella is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra