Akikre a majomhimlő halálos veszélyt jelenthet

Csehországban elhunyt egy majomhimlővel fertőzött beteg. Ez volt az első, majomhimlő-vírussal összefüggésbe hozható haláleset az országban - írja a vg.hu.

A világszerte terjedő majomhimlő-vírus az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb fertőzöttnél nem okoz maradandó egészségügyi következményeket, szövődményeket, és az esetek túlnyomó többségében néhány hét alatt elmúlik. 

A majomhimlő ellen is létezik védőoltás. Fotó: Getty Images
A majomhimlő ellen is létezik védőoltás. Fotó: Getty Images

A Csehországban elhunyt beteg viszont immunhiányos volt, és végül tüdőgyulladásban halt meg – közölte a cseh CTK ügynökséget idézve a vg.hu.  

A szomszédban is terjed a majomhimlő

Eddig több mint 60 majomhimlős megbetegedést észleltek Csehországban, a legtöbbet a fővárosban. Korábban Spanyolországban és Belgiumban is voltak a majomhimlővel összefüggésbe hozható halálesetek.

Ahogy arról korábban írtunk, a majomhimlő ellen is létezik védőoltás, de egyelőre szűkös a globális vakcinakészlet. Emiatt az Egyesült Államokban például az eredeti vakcinadózis ötödével oltják a kockázati csoportba tartozókat, de az Európai Gyógyszerügynökség is hasonló takarékossági lépést fontolgat. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: