Majomhimlő: aggasztóan kevés az oltóanyag

Az Egyesült Államokban a készletek szűkössége miatt az eredeti vakcinadózis ötödével oltják a kockázati csoportba tartozókat majomhimlő ellen, miközben az Európai Gyógyszerügynökség szintén hasonló takarékossági lépést fontolgat. Egyelőre nem ismert, hogy a módosítás kihatással lehet-e az oltás hatékonyságára.

Világszerte mintegy 80 olyan országban jelent már meg május eleje óta a majomhimlő, ahol egyébként nincs jelen endemikusan a fertőzés. A Reuters hírügynökség szerdai összesítése szerint ezekből az országokból mindeddig több mint 31 ezer megbetegedést jelentettek a járványkitörés során, illetve Spanyolország két, Brazíliában és Indiában egy-egy beteg elhunyt. A vírussal szemben jelenleg egyetlen jóváhagyott oltóanyag van forgalomban: a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Jynneos nevű vakcinája. A cég rendelkezésre álló készletei ugyanakkor egyelőre meglehetősen szűkösek.

Majomhimlő elleni oltást adnak be egy férfinak a Los Angeles-i Obregon Parkban létesített oltóponton 2022. augusztus 10-én
Majomhimlő elleni oltást adnak be egy férfinak Los Angelesben augusztus 10-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Mint azt a Reuters írja, kedden az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) takarékossági okokból úgy határozott, hogy megváltoztatja az oltás felhasználási módját. Egyrészt az eredetileg egyetlen dózisként gyártott ampullák tartalmát ötfelé osztják szét, másrészt a csökkentett adagot a bőr alatti zsírszövet helyett az oltakozók bőrrétegei közé fecskendezik be. Az eljárást korábban más vakcinák kapcsán már tesztelték, beleértve például a járványos gyermekbénulás és a sárgaláz elleni oltást. A majomhimlő esetében viszont korlátozott a lépés helyességét alátámasztó tudományos bizonyítékok száma.

„Az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) meg fogjuk vitatni a dóziskímélő eljárás lehetőségét” – árulta el a szervezet szóvivője a Reuters kérdésére. Hozzátette, a szabályozó hatóság a gyártócéggel és az Európai Unió tagállamainak nemzeti hatóságaival egyaránt egyeztetni fog a követendő stratégiáról. A Bavarian Nordic nem kívánt reagálni az FDA lépésére, míg az Egészségügyi Világszervezet inkább vakcinakísérleteket szorgalmaz további adatgyűjtés céljából.

Az FDA egy 2015-ben publikált klinikai tanulmány eredményeire hivatkozva döntött a takarékossági intézkedés mellett. Ennek alapján a dóziscsökkentés nem veszélyezteti a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. Eközben egyes kormányok Európában is igyekeznek lépéseket tenni annak érdekében, hogy a meglévő oltóanyagkészletek minél tovább kitartsanak. Az Egyesült Királyságban például a két oltáson alapuló oltási sor helyett átmenetileg csupán egyetlen dózist adnak a kockázati csoportba tartozóknak, hogy minél nagyobb tömegeknek biztosíthassanak legalább bizonyos mértékű védettséget a fertőzéssel szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +15, +25 °C
Minimum: +9, +15 °C

Változékony idő lesz, akár ismétlődő jelleggel is kialakulhat eső, zápor, egy-két helyen zivatar. Élénk lesz a déli, délnyugati szél, 15, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken továbbra is kettősfront hata szervezetre. A keringési panaszok az arra hajlamosak körében nem mérséklődnek számottevően, emellett a fejfájás és az ízületi problémák is gyakoriak lehetnek. A tartós tünetek a következő napokban is előjöhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: