A rendőrség megkaphatja egészségügyi adatainkat

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) tájékoztatnia kell(ene) az érintetteket arról, ha adatokat szolgáltat ki róluk a rendőrségnek. Az érintettek felléphetnek a jogaik védelmében.

A magyar rendőrségnek (ügyészségnek, bíróságnak és több más állami hatóságoknak is) lényegében korlátlan hozzáférése van az egészségügyi adatokhoz - írja a tisztessegesadatkezeles.hu .

Az egészségügyi és a hozzájuk tartozó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény erre konkrét felhatalmazást is adott. A 2015. január 1-től érvényben lévő 23. § tételesen felsorolja, hogy mely szervezetek jogosultak adatkérésre. 2015. előtt a 23. §-ban az állt, hogy a felhatalmazott szervek az egészségügyi intézményektől igényelhették az adatokat. Ez annyiban változott meg, hogy 2015 után már az OEP-hez, illetve később az utódszervezetéhez, a NEAK-hoz is fordulhattak.

A magyar rendőrségnek lényegében korlátlan hozzáférése van az egészségügyi adatokhoz
A magyar rendőrségnek lényegében korlátlan hozzáférése van az egészségügyi adatokhoz

A jogszabályi felhatalmazás alapján hamar rákapott a rendőrség a lehetőségre, hogy egyszerűen egy központi adatállományból lekérheti egy-egy állampolgár mindenféle egészségügyi adatát, fogyasztott gyógyszerét. Az orvosi titoktartás semmivé vált, egy fecni lett. A Büntetőeljárásról szóló törvény nemcsak a társadalombiztosítás adatállományához ad hozzáférést, hanem előre "biankó" felhatalmazást ad minden létező egészségügyi adatbázishoz, ÁNTSZ, regiszterek, iskolaorvos, üzemorvos, EESZT stb. adatokhoz is.

Az oldal szerkesztője közérdekű adatkéréssel fordult az NEAK-hoz, amely biztosította is számára a 2015.ös, 2016-os és 2017-es évre vonatkozó adatokat. Ebből kiderült, hogy a nyomozó hatóságok meglehetős igyekezettel kértek adatokat a NEAK-tól, a korábbi ~4800-as szám előbb 12 000-re, 2017-ben pedig több mint 13 000-re ugrott fel. Ez azt engedi sejtetni, hogy az adatokhoz hozzájutás könnyű, és rutinszerűen kérnek le adatokat.

Az oldal szerkesztője hangsúlyozza, hogy a NEAK-nak az érintettet tájékoztatni kell(ene), arról, hogy róla adatokat szolgáltatott ki a rendőrségnek. Az érintett pedig felléphet a jogai védelmében.

"A betegek nem tudják mihez van joguk" - korábbi cikkünkért kattintson !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra