Hörgőtoalett COPD-seknek

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik legjellemzőbb tünete, hogy a légutak falaira tapadós váladék rakódik, amely akadályozza a légzést. Nézzük, milyen technikák segíthetik a levegő szabad áramlását!

A váladék leválasztása a légutak faláról

A COPD során a légutak beszűkülnek, a falaikra váladék tapad, amely csak nehezen képes kijutni a rugalmatlan, a kilégzés vagy köhögés során összenyomódott hörgőkből. A folyamatos, erőltetett, fárasztó és többnyire eredménytelen köhögés helyett a betegnek érdemes megtanulnia néhány olyan technikát, amelyek közül egyik-másikat önállóan is tud alkalmazni a váladék kíméletes eltávolítására, a légzést könnyítő "hörgőtoalett" elvégzésére. Ezek a szokásos orvosi kezelés, gyógyszerezés mellett alkalmazva könnyíthetnek a legkellemetlenebb tüneteken.

A Flutter, vagyis a KS pipa ilyen helyzetben nagy segítség lehet. A pipában lévő fémgolyó a beteg által kifújt levegő hatására rezgőmozgást végez. A golyó a levegőt a rezgés ütemében lökésszerűen visszanyomja a légutakba és a levegőnek ez a gyors, lökésszerű rezgése leválasztja a váladékot a légutak faláról. A KS pipát a tüdőgyógyász szakorvos a társadalombiztosítás terhére rendelheti.

Az erőltetett kilégzés azoknak a betegeknek ajánlott, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak "köhécselnek", és a köhögés hatására befulladnak. Hasprés alkalmazásával erőltetett, gyors kilégzést (lehelést) kell végezni egymás után többször. Három ilyen kilégzés egy köhögés eredményességével egyenértékű, a köhögés izgató hatása nélkül. Az eljárást egészségügyi szakdolgozónak kell betanítania.

A kézi vagy gépi vibrálás is a váladék leválasztását segítheti elő. A hátat homorúan begörbített tenyérrel ("légpárna") gyorsan ütögetve az egész mellkasfalat rezgésbe hozzuk. A rezgés átterjed a tüdőre és a hörgőkben lévő tapadó váladékot leválasztja, ezzel megkönnyíti a kiürülését. Ugyanez a hatás elérhető kozmetikai vibrátor alkalmazásával is a háti mellkasfalon. A vibrálást naponta egy-két alkalommal, esetenként 5-10 percig kell végezni. Az eljáráshoz segítő közreműködőre van szükség, akinek egészségügyi szakdolgozó tanítja be. Ha hörgőgörcs veszélye fennáll, nem alkalmazható.

A váladék oldását és leválasztását segíti elő a megfelelő folyadék- és sóbevitel (sós gyógyvíz, gyógytea), a magnézium pezsgőtabletta, illetve a különböző nyákoldók, aeroszolok alkalmazása, amelyekről külön cikkben olvashatnak.

A köpet kiürítésének elősegítése

Minden év novemberének harmadik szerdáján a COPD: A Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség Világnapját tartjuk! A légutak faláról leválasztott váladék eltávolítása sem egyszerű a súlyos COPD-s betegek esetében, hiszen a köhögés könnyen görcsbe fulladhat, nagy izomerőt igényel, sok oxigént emészt fel, pedig ezek a betegek éppen nehézlégzéssel, légszomjjal küzdenek. A köpetürítés kíméletes technikáinak elsajátítása is sokat segíthet tehát.

A jól megválasztott testhelyzettel a beteg a nehézségi erőt (gravitációt) használhatja fel a köpet kiürítésének megkönnyítésére. Ez oly módon történik, hogy a beteg hason fekve csípőjét párnával vagy összehajtogatott pokróccal megemeli, így a váladék "kifolyik" a hörgőkből. Ugyanez egyik lábát felhúzva félig oldalfekvésben is végezhető, ezáltal a gyakorlat az egyik vagy másik tüdőfélből könnyíti meg a köpet kiürülését. Naponta kétszer 15-20 percig maradjon egy-egy testhelyzetben.

A bordaívre gyakorolt nyomás is megkönnyíti a váladék eltávolítását. Mély belégzést követő gyors, erőteljes köhögéssel egyidőben, a mellkas alsó részére, az alsó bordaívre helyezett tenyérrel, ferdén lefelé és előrenéző ujjakkal erőteljes nyomást kell gyakorolni. Ezt végezheti a beteg önmagának is, és hozzátartozója is segíthet; ez esetben a beteg ül és a segítő a háta mögött állva helyezi két tenyerét a beteg mellkasára.

Gyógytornász közreműködését igénylő speciális technikák például az ACB-aktív, ciklikus légzéstechnika (mélylégzéses, forszírozott, és helyi tágítási gyakorlatok váltakozó alkalmazása) és az AD-autogén drenázs, mely különböző mélységű belégzések és nyitott hangréssel történő passzív és aktív kilégzések sorozata.

Ha ide kattint, megtudhatja, hogyan kell helyesen használni a belégzőkészüléket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.