Vastagbélrák: egyre több embert érint. Mit tehetünk?

A nyugati országokban egyre jobban emelkedik a vastag- és végbélrákos betegek száma, azonban az étrend megváltoztatásával csökkenthető lenne ez a szám.

A londoni Imperial College rákkutatókkal együtt végzett el egy viszonylag egyszerű kísérletet, meglepően reprezentatív eredményekkel. A vizsgálat során húsz észak-amerikai és húsz dél-afrikai étrendjét cserélték föl. Mindössze két hét után már látványos változások álltak be az egyének rákrizikó-indikátorainak mutatóiban - írja az Origo.hu.

A nagy étrendcsere-kísérlet

A honlapjaszerint az utóbbi harminc évben a megbetegedések száma a háromszorosára, négy és félszeresére emelkedett. Vastagbéltükrözéstvégeztek a húsz-húsz amerikai és afrikai önkéntesnél. Az első vizsgálat eredményei kimutatták, hogy az amerikai alanyok felénél találtak polipokat, míg az afrikaiaknál egyet sem.

Majd a húsz amerikai alany átlagos, vidéki afrikai táplálékokat fogyasztott, amely leginkább kevés zsírt tartalmazó rostos ételekből állt: gabonafélékből, hüvelyesekből, sok zöldségből és gyümölcsből. Eközben a másik húsz dél-afrikai résztvevő kipróbálta a tipikusan nyugatinak nevezett étrendet, sok vörös hússal, kevés zöldséggel, gyümölccsel és egyéb rostban gazdag ételekkel.

Az eredmények

Mindössze két hét elteltével azoknál, akiknek korábban polipjuk volt, jelentős javulást értek el, sőt az afrikai résztvevőknél szintén látványos változásokat tapasztaltak: Több olyan mutatójuk, amely a rákos megbetegedések rizikóját jelzi, negatív irányba mozdult.

Gyorsan és drámaian változtak a rák rizikómutatói

A következtetés

Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szintén megerősítette a kutatás eredményeit: Azaz, hogy a rostban gazdag táplálkozás valóban segít a vastagbél rákos megbetegedéseinek megelőzésében. Ezen túl pedig, a daganatok megelőzése szempontjából fontos lenne az ideális testsúly megőrzése is: „Naponta minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs lenne optimális, ennek ma Magyarországon a felét fogyasztjuk”.

A szakember véleménye szerint a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztását érdemes háttérbe szorítani: „Csökkentsük a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek bevitelét. Ezenkívül kerülni kellene a pácolt és füstölt húsok fogyasztását, mérsékelni a só- és alkoholfogyasztást”.

További érdekességek az Origo.hu erről szóló cikkében olvashatók.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)