Jót tesz a memóriának a keto diéta

Egy friss tanulmány szerint a keto diéta alkalmazása jelentősen befolyásolja a memóriaromlást. Az étrendből származó egyes molekulák ugyanis kulcsszerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kezdetén tapasztalható korai tünetek kialakulásában.

A Kaliforniai Egyetem legújabb kutatásának eredményei alapján a keto diéta megakadályozta egereknél a korai memóriaromlást, írja a sciencedaily.com. Ez a korai emlékezetkiesés összehasonlítható az emberekben tapasztalható enyhe kognitív károsodással, amely megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását. A tanulmány a Nature Group Communications Biology folyóiratban jelent meg .

A ketogén diéta egy olyan, alacsony szénhidrát-, magas zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú diéta, amely a szervezet anyagcseréjét a glükóz fő tüzelőanyag-forrásként való felhasználásáról a zsírégetésére és a ketonok energiatermelésére fordítja.

"A ketogén diéta alkalmazásánál a BHB késlelteti az enyhe kognitív károsodást, és így az Alzheimer-kór kialakulását" Fotó: Getty Images
"A ketogén diéta alkalmazásánál a BHB késlelteti az enyhe kognitív károsodást, és így az Alzheimer-kór kialakulását" Fotó: Getty Images

A kutatók korábban azt találták, hogy az egerek élethossza tizenhárom százalékkal nőhet ketogén diéta mellett, ám az új tanulmány kiderítette, hogy a béta-hidroxi-butirát (BHB) molekula kulcsfontosságú szerepet játszik a korai memóriaromlás megelőzésében is.

A béta-hidroxi-butirát vagy más néven BHB egy keton molekula, amely akkor képződik, amikor a szabad zsírsavak bomlanak a májban. A keto BHB célja, hogy elősegítse a test energiatermelését glükóz nélkül.
"Ezzel alátámasztjuk azt az elképzelést, hogy a ketogén diéta alkalmazásánál általában a BHB késlelteti az enyhe kognitív károsodást, és így az Alzheimer-kór kialakulását" - állítja Gino Cortopassi társszerző, a UC Davis School of Veterinary School biokémikusa. „Fontos kiemelni, hogy a kutatási adatok nem támasztják alá azt az elképzelést, hogy ez teljesen és visszafordíthatóan megszünteti az Alzheimer-kórt, mint betegséget."

A tudósok kontrollált körülmények között BHB-t adtak megfelelő mennyiségben az egereknek ahhoz, hogy szimulálják a hét hónapig tartó keto diéta előnyeit. 
"Megfigyeltük a BHB csodálatos lehetőségeit a szinapszisok működésének javítására. Ha az idegsejtek jobban összekapcsolódnak, az enyhe kognitív károsodások, és a memóriaproblémák javulnak" - mondta Izumi Maezawa társszerző, a patológia professzora az UC Davis School of Medicine-ben.

A kutatók azt találták a kísérletek során, hogy a ketogén diétás egerek szervezetében jelentős növekedés mutatható ki a memória kialakulásához kapcsolódó biokémiai útvonalakban. Ezenkívül, úgy tűnt az eredmények alapján, a keto diéta a nőstények számára előnyösebb volt, mint a hím egerek számára. "Ha ezeket a következtetéseket emberekre vonatkoztatjuk, úgy látszik, hogy a nők lényegesen nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve az Alzheimer-kór szempontjából" - mondta Cortopassi. 
A kutatócsoport a későbbiekben tovább vizsgálná az egészséges idősödésre gyakorolt ​​​​lehetséges hatásokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra