A debreceni színészek is példát mutattak

Tegnap a debreceni Csokonai Színház művészei és dolgozói szűrővizsgálaton vettek részt. A nem túl szokványos jelenetet az élet rendezte: a tűket látván nem egy színész megriadt, és mindenki félt az eredménytől.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) minden évben más módon, különböző kampányokkal igyekszik ráirányítani a figyelmet arra, hogy miképpen előzhetjük meg a szív- és érrendszeri betegségeket. A lakosság folyamatos tájékoztatása és egészségtudatos nevelése érdekében létrejövő Szívhang program segítségével a megelőzésre, az életmód-változtatásra, a folyamatos szakorvosi ellenőrzésre, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentőségére helyezik a hangsúlyt. A programot televízió-, rádió- és online kampány, valamint kültéri megjelenések is erősítik, ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztatók segítik a lakosság informálását.

Napjainkban Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Részben a hiányos ismeretek miatt közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehető a cukorbetegek száma, és a lakosság mintegy fele túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen végzik. A dohányzás szintén komoly problémát jelent. Ha azt betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15 százalékkal csökkenne.

A budapesti Népligetben megrendezett Szívhang Majálist, illetve a Pécsi Nemzeti Színházban tett látogatást követően június 7-én Debrecenbe érkezett a Szívhang program, amelynek idei 5. állomása - a budapesti, az egri, a veszprémi és a pécsi teátrumok után - a Debreceni Csokonai Színház. A Magyar Kardiológusok Társasága ezúttal a debreceni színház tagjainak biztosított lehetőséget szív- és érrendszeri rizikófelmérésre. A művészek és színházi dolgozók a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésen való részvétellel példát kívánnak mutatni Debrecen lakosságának, valamint fel szeretnék hívni a figyelmet a folyamatos szakorvosi ellenőrzésre és a kockázati faktorok karbantartásának fontosságára.

A program résztvevői sajtótájékoztató keretében is felhívták a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére, a rizikófaktorok karbantartására. A tájékoztatón Prof. Dr. Czuriga István, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van az egészséges és helyes mediterrán jellegű táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, a dohányzás mellőzésének. A vérnyomás tekintetében a célérték 140/90 Hgmm, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es, a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Az ilyen és hasonló aktivitásoknak, a megelőzésnek, a jobb gyógyszereknek és szívkatéteres terápiának fontos szerepe van a szívinfarktus visszaszorításában. Nagyszerű eredménynek tartja, hogy az észak-keleti régióban 2001 óta 15 százalékkal javult a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők halálozási aránya. Ez azt jelenti, hogy míg 2001-ben 15 ezren vesztették életüket szívinfarktusban addig mára ez a szám 8 ezerre csökkent.

Garay Nagy Tamás, a Csokonai Színház művésze minden szűrővizsgálaton részt vesz, figyel értékeire. A magas vérnyomását sikerül kordában tartania, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a jövő évi kockázatméréskor már nem lesz a zsebében öngyújtó, azaz leteszi a cigarettát.

Ráckevei Anna színművésznő hangsúlyozta, hogy minden a hozzáállásunkon múlik, és önmagunk vagyunk felelősek az egészségünkért. Megfelelő életmóddal és egészséges táplálkozással, évenkénti szűrővizsgálattal számos betegséget megelőzhetünk. Fontos, hogy életmódunkkal és hozzáállásunkkal mi színészek is példát mutassunk az embereknek.

A következő állomás a Szívünk Napja, amelynek a budapesti Városliget ad otthont.

Ha további információt szeretne kapni a Szívhang programról, látogasson el a www.szivhang.hu weboldalra, vagy forduljon hozzánk kérdésével!Videó: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag