Így kell helyesen mérni a vérnyomást

Hogyan, hányszor, milyen testhelyzetben és milyen eszközzel kell otthon vérnyomást mérni? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

„A vérnyomás rendszeres mérésének kiemelt jelentősége van a magasvérnyomás-betegség felismerésében, kezelésében és ellenőrzésében. Ha nincs panaszunk, akkor évente egyszer ajánlott a vérnyomás mérése, tünetek esetén viszont rögtön ellenőrizni kell azt” – idézi dr. Torzsa Pétert, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetőjét az intézmény közleménye.

vérnyomásmérés
Nem mindegy, hogyan mérjük a vérnyomást. Fotó: Getty Images

Fontos információk a szervezetünkről

A professzor rámutatott arra is, hogy még az egészséges emberek vérnyomása is mutat bizonyos mértékű ingadozást, amit nem árt nyomon követni. A már diagnosztizált magasvérnyomás-betegek esetében azonban ajánlott a rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzés és a mért adatok naplózása.

A vérnyomásmérő készülék három értéket mutat ki. Az első szám, az úgynevezett szisztolés érték a szív összehúzódásakor az erekben mérhető nyomás mértékét, míg a második, úgynevezett diasztolés érték a szív elernyedésekor mérhető nyomást mutatja. A harmadik szám a pulzusé, amely azt mutatja meg, percenként hányszor húzódik össze a szív.

Ezek a legjobb teák a vérnyomás csökkentésére
Tudtad, hogy egyes teafélék és gyógynövények csökkenthetik a vérnyomást? Mutatjuk, mit érdemes kipróbálnod, ha a vérnyomásértékeid normalizálása a cél.

Eddig rosszul mértük a vérnyomást?

„Vérnyomásméréskor minimum három mérést kell végezni egymást követően a domináns karon, a mérések között egyperces szünetet tartva. Eredményként pedig az utolsó két mérés átlagát kell figyelembe venni és felírni. Egészséges, 18 és 65 év közötti embereknél 120-129 / 70-79 Hgmm, 65 év felett 130-139 / 70-79 számít általános célértéknek. A 140 fölötti szisztolés és a 90 fölötti diasztolés értékeket már kóros vérnyomásnak tekintjük” – magyarázta a professzor. Hozzátette, a pulzusszám ideális esetben 80 alatt marad.

A Semmelweis Egyetem által megosztott kisfilmben azt is bemutatják, hogy milyen testhelyzetben, mikor, milyen készülékkel és milyen mérési technikával lehet a lehető legpontosabb vérnyomásértékeket mérni otthon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Panangin reklámfilm (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra