D-vitamin: hatások, amelyekről ritkán beszélünk

A legtöbb ember tudja, hogy a D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, sokan azonban nem is gondolnák, milyen fontos és összetett folyamatokban játszhat szerepet. Mutatjuk, miért fontos megfelelő szinten tartani és milyen következményei lehetnek a hiányának.

A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Pótlásukra főképp a koronavírus-járvány kitörése óta egyre nagyobb figyelmet fordít a lakosság. A legtöbb ember ugyanakkor elsősorban a C-vitamin bevitelét tartja kiemelt fontosságúnak, holott az immunrendszer megfelelő működéséhez például a D-vitamin megfelelő szintje is fontos lehet. Sőt, ennek a vitaminnak szerepe van a vérnyomás szabályozásában, valamint az egészséges fogazat megőrzésében is. Pótlására minden életkorban figyelni kell, kutatások szerint ugyanis a lakosság nagy része hiányt szenved belőle.

fiatal nő, napsütés, ősz
Napfény hatására bőrünkben is termelődik D-vitamin. Fotó: Getty Images

A D-vitamin egy gyűjtőnév, a D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak alá. Köztudott, hogy napfény hatására a szervezetünkben is termelődik, napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy a napi szükségletünket fedezzük. A fényhiányos őszi és téli hónapokban ugyanakkor gyorsan kiürülnek szervezetünk raktárai, ami komoly gondot is okozhat, hiszen ennek a vitaminnak számos élettani folyamatban fontos szerep jut. Összegyűjtöttük, hogy a D-vitamin milyen hatással lehet a szervezetünkre.

Támogatja az immunrendszer működését

Az immunrendszer működéséhez nemcsak a C-, de a D-vitamin megfelelő szintje is kulcsfontosságú. A vér alacsony D-vitamin-koncentrációja esetén ugyanis nem termelődnek és aktiválódnak ideális mértékben a fehérvérsejtek bizonyos fajtái (a sejtes immunvédelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek), amelyek felelősek a szervezetünkbe jutó baktériumok, illetve a vírusok elpusztításáért. Emiatt könnyebben elkaphatunk bizonyos betegségeket és hosszabb időt vehet igénybe a teljes gyógyulás is.

Hozzájárul a csontok és a fogazat egészségéhez

A D-vitaminnak a csontképződés folyamatában és a csontozat egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Segíti ugyanis a kalcium és a foszfor beépülését, ily módon szabályozza a szervezet kalciumszintjét. Az elhúzódó D-vitamin-hiány gyerekeknél csontlágyulást, ennek következtében csontdeformálódást, felnőtteknél csontritkulást okozhat. Ez utóbbi bármelyik korosztálynál jelentkezhet, az időseknél azonban különösen nagy gondot okozhat. Ilyenkor a csontok ásványianyag-tartalma csökken, emiatt nem lesznek annyira rugalmasak, mint korábban: merevvé válnak, könnyebben törhetnek. A kalcium beépülése nemcsak a csontozat, de a fogazat egészségéhez is elengedhetetlen, hiányában így azok állapota is látványosan leromlik.

Szerepe lehet a vérnyomás szabályozásában

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy gyakoribb a magasvérnyomás-betegség azoknak az embereknek a körében, akik hosszabb ideje D-vitamin-hiányban szenvedtek. Úgy tűnik, az alacsony D-vitamin-szint szerepet játszhat a vérnyomásproblémák, így bizonyos szívbetegségek kialakulásában is. Frissebb kutatások ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a magas vérnyomást nem képes stabilizálni önmagában a D-vitamin pótlása, így kezelésre a vitamintartalmú készítmények alkalmatlanok, illetve a veszélyes szövődményeket sem lehet elkerülni velük. A vérnyomás stabilizálásában a gyógyszeres kezelésen túl elsősorban a megfelelő életmódnak jut fontos szerep. A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és a testsúlykontroll segíthet a vérnyomást egy ideális sávban tartani, ezzel pedig komoly betegségeket előzhetünk meg.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) átlagosan napi 600-1000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin fogyasztását javasolja, de a hazai szakmai ajánlás szerint ezt a téli időszakban célszerű 2000 NE-re kibővíteni. Az életkor előrehaladtával, terhesség alatt, vagy jelentős túlsúly esetén az átlagosnál is nagyobb lehet a szervezet vitaminigénye. Szerencsére a D-vitamin pótlása nem csupán napfény segítségével lehetséges. Néhány élelmiszerünk is tartalmazza, például a tengeri halak, állati belsőségek (főképp a máj), vörös húsok és a tojássárgája, de számos más élelmiszeripari terméket dúsítanak még ezzel a vitaminnal. A patikák polcain emellett vény nélkül is elérhetőek olyan készítmények, amelyek segítségével megfelelő dózisban pótolhatóak a testünk számára létfontosságú vitaminok és megelőzhető velük a hiányállapot kialakulása.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: