Reumatológiai megbetegedések

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó, az ízületeket, csontokat és porcokat, illetve az izomzatot érintő betegségeket nevezzük. Jellemző tüneteik az ízületi fájdalom, a derékfájás, a nyakfájdalom és a fájdalmas mozgás, melyet többek között ízületi sérülés, kopás, csontritkulás, ízületi gyulladás , porckorongsérv, gerincsérv vagy reumathoid arthritis okozhat.

Csontlágyulás tünetei és kezelése

Mi a csontlágyulás?

Oszteomalácia, más néven csontlágyulás esetén a csontban lévő csontépítő sejtek a kalcium lerakódásának hiánya miatt olyan csontállományt termelnek, amelyben nincs vagy kevés a kalcium, így a csont puha lesz. Ez a kórkép nem keverendő a csontritkulással, amelynél a már felépült csonttömeg állománya csökken a csontépítő sejtek gyengébb funkciója miatt. Amennyiben pedig az oszteomalácia csontritkuláshoz társul, úgynevezett oszteoporomaláciáról beszélünk.

Tünetek

A csontlágyulás előfordulása

Az oszteomalácia gyerekeket és felnőtteket - főleg 50 évesnél idősebbeket - egyaránt érinthet. Kisgyerekkorban ritka, felnőttkorban már gyakrabban fordul elő.

A csontlágyulás okai

Többféle oka lehet az oszteomaláciának, illetve más okokból alakulhat ki gyereknél és felnőtteknél. Felnőttkorban a kalcium felszívódását és beépülését segítő D-vitamin hiánya vagy képzésének zavara miatt jöhet létre, de jelentkezhet akkor is, ha valaki nem jut elegendő ásványi anyaghoz. Ez jellemzően helytelen táplálkozás mellett történik akkor, ha különféle bélbetegségek okozta felszívódási zavar miatt a tápcsatornából kevés kalcium szívódik fel.
Gyerekkorban a D-vitamin-hiány miatt kialakuló oszteomalácia (rachitis, avagy angolkór) lényegesen ritkább, mivel a születés utáni időszakban gondoskodnak a kalcium preventív beviteléről. Ilyenkor gyakoribb a D-vitamin-rezisztens rachitis, amelynél a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel ellenére alakulnak ki a tünetek. Emellett gyerekkorban bizonyos vesebetegségek is állhatnak a háttérben.

A csontlágyulás tünetei

Az oszteomalácia klinikai tünetei felnőttkorban nem típusosak, a betegek kezdetben csak fáradékonyságról, izomfájdalmakról számolnak be. Később a csontok puhává válnak, elgörbülnek, tengelydeformáltság alakul ki. Az oszteomalácia fokozott törésveszéllyel is jár, bizonyos fokú görbület után (általában 30 fok fölött) a csontok spontán, pusztán a testsúly viselése alatt is eltörhetnek, berepedhetnek. Késői stádiumban emiatt sebészi ellátásra lehet szükség.
Gyerekkorban viszont az oszteomalácia megjelenése típusos, az állapot jellegzetes koponyadeformitást (kockafej), a szegycsont és a bordák határán csomókat (rachitises bordaolvasó), tyúkmellet (pectus carinatum), illetve az alsó végtagon a felpuhult csont görbülete miatt ó-lábat eredményez. Mivel ilyenkor a szervezet még fejlődésben van, az ízület körüli csontvégek alakja is megváltozhat.
A csontlágyulás fokozott törésveszéllyel jár. Fotó: iStock
A csontlágyulás fokozott törésveszéllyel jár. Fotó: iStock

A csontlágyulás diagnózis

Az orvosok több vizsgálatot is elvégeznek, ha a tünetek és a klinikai anamnézis alapján oszteomaláciára gyanakodnak. Ilyen például a röntgen és a csontsűrűséget mérő DEXA-vizsgálat. Ha röntgenfelvételt készítenek, a görbült területeken úgynevezett Looser-zónák (pseudofracturák) lesznek láthatóak, amelyek jellegzetesek. Szintén oszteomaláciára utal a kártyaszív alakú deformált medence, míg a csigolyatestek elváltozásai (ékcsigolya, halcsigolyák) hasonlóak a csontritkulásnál észleltekhez.
A laborvizsgálatok közül a szérum kalcium- és foszforszint, illetve a D-vitamin szintjének vizsgálata jelenthet segítséget. Egzakt diagnózist a szövettani vizsgálat ad, amelynél speciális festésekkel kimutatható a csontgerendák szélén lévő aktív csontépítő sejtsor, illetve a meglehetősen nagy mennyiségű szervesanyag-lerakódás, amely nem tud mineralizálódni. Ilyen vizsgálat viszont nem minden esetben szükséges, általában a klinikai kép, a laborvizsgálatok és a röntgenkép is egyértelművé teszik a diagnózist. Ha mégis kell szövettani vizsgálat, akkor ahhoz vastagtű-biopsziával csonthengert vesznek ki.

A csontlágyulás kezelése

Az oszteomalácia kezelési módja mindig a kiváltó októl függ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szükség lehet a D-vitamin pótlására, a megfelelő kalciumbevitel biztosítására, illetve a felszívódási zavarok kezelésére. Ha már csonttörés is bekövetkezett az oszteomalácia miatt, szükség van annak sebészi ellátására is.

A csontlágyulás gyógyulási esélyei

Ha az oszteomalácia miatt a csontok már nagymértékben görbültek, akkor azok már jellemzően nem egyenesednek vissza. Ilyenkor az orvosok óvatosak a sebészi beavatkozásokkal is, ugyanis a csontdeformitások műtéti korrigálásának szövődményei nem elhanyagolhatóak. Előfordulhat például, hogy a csavar kilazul a puha csontból, a lemez pedig nem tart, ami miatt a deformitás visszaalakul. Emiatt rutinszerűen nem próbálnak meg deformált csontot kiegyenesíteni. Amennyiben viszont a törés vagy beroppanás már kialakult, úgy az operáció elkerülhetetlen, de ilyen esetekben speciális műtéti technikát kell alkalmazni.

A csontlágyulás megelőzése

A megelőzést segíti az oszteomaláciához vezető betegségek, például felszívódási zavarok kezelése. Emellett fontos a mozgás és az egészséges, kalciumban gazdag étrend, télen pedig a D-vitamin pótlása.

A csontlágyulás szövődményei

Szövődmény a csonttörés és a csontgörbület lehet. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy oszteomalácia miatt ritkábban következik be csukló-, csigolya- vagy tomportáji törés, mint csontritkulás eredményeként.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.