Mi okozza a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás igen gyakori betegség - bár nem fáj, komoly károkat okoz a szervezetben: nagyon megterheli a szívet és a vérereket.

Mitől magas a vérnyomást?

A vérnyomásmérést ma már olyan - akár otthoni - rutinnak tekintjük, mint mondjuk a lázmérést. Ha kicsit alacsony, ha kicsit magas, az ember nem aggódik: éppen most kávéztam, vagy éppen nem ittam meg a szokásos kávémat. Főleg fiatalabb korban nem tulajdonít senki nagyobb jelentőséget neki. Pedig a svájci Beobachter szerint kellene.

A magas vérnyomás komoly problémát jelenthet
Amagas vérnyomáskomoly problémát jelenthet

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív és érrendszeri betegség, de nagyon félrevezető az, hogy sokáig a beteg teljesen panaszmentes. Ilyenkor az ember rutinvizsgálatra megy a háziorvosához, aki egyszer csak csodálkozva néz a műszeren látható 150/89-es - nyilvánvalóan magas - értékre.

Mi a magasvérnyomás-betegség? A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magasvérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magasvérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is. Tudjon meg többet! Az esetek kilencven százalékában még ma sem tudják megmondani az orvosok a magas vérnyomás kiváltó okát. Sokszor más betegség áll a háttérben, és ha az megszűnik, vele a hipertónia is. De tudjuk egyáltalán, mi a magas vérnyomás? És miért van egyáltalán nyomás a vérben?

Keringési rendszerünk központja, a szív folyamatosan vért pumpál az erekbe, így keringeti azt a testen át. A vérnyomás pedig az a nyomás, amit a szív és az artériák a vér továbbítása miatt fejtenek ki. Minden szívverés elindít egy nyomáshullámot, amely mindig két érték között ingadozik. Amíg a szív összehúzódik, a vért az artériák felé nyomja, ilyenkor a vérnyomás emelkedik. Ha a szív eléri a maximális összehúzódást, eléri a legmagasabb értéket, ezt nevezik szisztolés nyomásnak. Ezután következik az elernyedés szakasza, amikor kitölti a kamrákat, és nem pumpál vért az artériákba.

Mi az a diasztolés nyomás?

A vérnyomás a legalacsonyabb értékre csökken, ez a diasztolés nyomás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az optimális érték 120/80, de 140/90-ig még felmehet, eddig az értékig normálisnak számít. Mindkettő higanymilliméterben értendő. Ha ettől magasabb értéket mutat a műszer, az már orvosi kezelésre szorul.

Mit jelent, ha a vérnyomás:

  • Alacsony. Azalacsony vérnyomás(hipotenzió) nem veszélyes, de bosszantó tünetei lehetnek, amelyek befolyásolják a mindennapjainkat (szédülés, fáradtság).
  • Optimális. Ebben az esetben a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata nagyon alacsony.
  • Normális. Az erek egy kicsit már sérülnek, nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
  • Magas, de még normális. A vérnyomás növekedése az erek károsodását okozza. Folyamatosan ellenőrizzük a vérnyomásunkat, és javítsunk az életmódunkon.
  • Magas vérnyomás (1. fokozat). Már nem elég a természetes beavatkozás, főleg, ha a beteg dohányzik, túlsúlyos és magas a koleszterinszintje.
  • Magas vérnyomás (2. fokozat). Gyógyszerekkel kell csökkenteni a hipertóniát, fogyás és rendszeres sportolás esetén a dózis csökkenthető.
  • Magas vérnyomás (3. fokozat). A tartós gyógyszerezés elkerülhetetlen, feltétlen életmódváltásra van szükség.
  • Hipertóniás krízis. A súlyosan magas vérnyomás eléri, vagy meghaladja a 180/110-es értéket. Életveszélyes lehet, főleg, ha összekapcsolható valamilyen szívbetegséggel. Infarktushoz vagy stroke-hoz vezethet, azonnal orvossal konzultálni kell az orvossal!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: