Aranyér eltávolítása: terhesség alatt is megműtenek?

Az aranyér a várandósok egyik rémálma, nem is alaptalanul: nagyjából minden negyedik nőnél kialakul a terhesség során. Mit lehet ilyenkor tenni? Szükség van-e műtétre, és ha igen, mikor érdemes elvégeztetni?

Terhesség alatt több tényező együttállása okozza a gyakori aranyérproblémákat: amellett, hogy a baba súlya extrém terhet ró a kismedencei vénákra, közrejátszik még a progeszteron hormon értágító hatása, valamint a gyakori székrekedés miatti erőlködés is.

terhességi aranyér
Terhesség alatt egészséges életmóddal enyhíthetjük az aranyeres panaszokat.

Az aranyér stádiumai

A kezelés szempontjából is fontos, hogy tudjuk, milyen stádiumú aranyérrel van dolgunk. Súlyosságát tekintve négy különböző állapotot különböztethetünk meg:

  1. stádium: az aranyeres csomó nem nyúlik ki a végbélnél, csupán vérzés jelentkezik
  2. stádium: az aranyeres csomó székeléskor kitüremkedik a végbélből, de magától vissza is húzódik
  3. stádium: az aranyeres csomó magától sem húzódik már vissza, viszont kézzel vissza lehet helyezni
  4. stádium: az aranyeres csomó a végbélből kitüremkedik, és nem lehet kézzel sem visszahelyezni

Az első három stádium esetében a kezelés során általában helyileg alkalmazható krémeket, kúpokat vagy egyéb természetes megoldásokat szoktak javasolni, míg a negyedik stádiumú eseteknél már szóba jöhet a műtéti úton történő eltávolítás is.

Műteni terhesség alatt?

A kezdeti stádiumú aranyeret a várandósság alatt akár el is lehet tüntetni, ha megfogadjuk az orvos által előírt életmódbeli változtatásokat, mellette pedig helyi kezelést , kúpokat, kenőcsöket alkalmazunk. Életmódbeli változtatások alatt általában a fokozott folyadékbevitelre és rostfogyasztásra, az egészséges táplálkozásra kell gondolni, ami mellé a szakember speciális intim tornát is javasolhat. Ha azonban a helyi kezelés nem hoz javulást, vagy az aranyér előrehaladottabb állapotban van, a terápiát az orvos szájon át szedhető gyógyszerrel is kiegészítheti - olyan pirulákkal, amelyek az erek gyulladását csökkentik.

Terhesség alatt az aranyér műtéti eltávolítását nem szokták javasolni, mivel a panaszok a szülés után általában jelentős mértékben javulnak – ha azonban ez nincs így, vagy a probléma tovább rosszabbodik, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. A sebészeti műtét során a szakember kivágja az aranyeres csomókat. A műtét után az aranyér nem jelentkezik újra, ám a sebgyógyulás napjai fájdalmasak lehetnek – különösen a műtétet követő első székelés

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)