Alzheimer: reményteli áttörések

Elbutulás, demencia, Alzheimer-kór. Egyenlőségjelet szokás közéjük tenni, holott a demencia az eddig rejtélyes betegség legutolsó fázisa. Annyi azonban bizonyos: egyáltalán nem kell, hogy az időskor szépségeit beárnyékolja az Alzheimer-kór.

A felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt, ami a 65 éven felüli korosztály 1 százalékát érinti. Elgondolkodtató adat, hogy az arány ötévente megduplázódik.
Az Alzheimer folyamatosan előrehaladó, azaz progresszív, és degeneratív, tehát jól látható ok nélküli agybetegség, és tévedés, hogy kizárólag az időseket sújtja. Azonban egyáltalán nem válik demenciában szenvedővé valamennyi időskorú. Az Alzheimer azonban családi betegségnek is nevezhető, hiszen nem kizárólag az érintettet, hanem a hozzátartozóik az életminőségét is súlyos mértékben befolyásolja.

A felejtés betegsége

A betegség pontos oka ma még ismeretlen. A kutatások több elméleti feltételezésre is szolgáltattak bizonyítékot: pl. kimutathatók bizonyos genetikai eltérések. Az emlékezés, gondolkodás és más magasabb szintű intellektuális tevékenységekhez szükséges acetilkolin nevű idegi jelátvivő molekula (neurotranszmitter) szintjét következetesen alacsonyabbnak találták, mint az egészséges embereknél. Ugyancsak alacsonyabb szintet mutatott a szerotonin is, mely a kedélyállapot, az alvás, azagresszióalakításában vesz részt.
Ha korán felismerik, az Alzheimer-kór előrehaladása 34 százalákkal lassítható

Ha korán felismerik, azAlzheimer-kórelőrehaladása 34 százalákkal lassítható

Érdemes a megelőzésnél, és a korai stádiumú kezelésnél elidőzni. Az Alzheimer-kór diagnosztizálása esetén az érintettnél már egészen biztosan tíz éve zajlik a betegségre jellemző sejtpusztulás. Az előrehaladott kórfolyamat ilyenkor aligha reagál a kezelésre. A jelenleg létező gyógyszerek nem gyógyítják meg a betegséget, viszont lelassítják az Alzheimer-kór előrehaladását. Egyes tesztek esetén - ilyen a Mini Mental Scala vagy az órateszt - melyek kitöltéséhez nincs szükség neurológus szakképzettségre, viszont még korai stádiumban kiszűrhetők a betegek. Ehhez azonban szükség lenne a rendkívül korai szűrésre, amit a háziorvosok végeznének el.

Optimista hírek

A rejtélyes, ám egyre többeket érintő betegség kezelhetőségéről, és az Alzheimer lassításáról egyre optimistább hírek látnak napvilágot. Egyes innovációknak köszönhetően több mint 30 százalékkal mérsékelhető a betegség előrehaladása, annak korai szakaszában. Jelenleg olyan hatóanyagot fejlesztettek ki, amelynek révén az Alzheimer korai időszakában akár 34 százalékkal lassítani lehet a kór előrehaladását. Az Alzheimer-szövetség irányelvei szerint a lehető legkorábbi stádiumban szükséges diagnosztizálni ezt a progresszív betegséget. Amennyiben sikerül nagyon korai, úgynevezett preklinikai, a tüneteket megelőző stádiumban felismerni az Alzheimer-kórt, akkor nagy eséllyel csupán kialakulóban vannak az amiloidfehérjékből álló plakkok a még egészséges emberek agyában. Ez a fázis mintegy tíz évvel korábbra tehető a szellemi hanyatlás bekövetkezéséig, ezért alkalmas lehet a korai, hatékony beavatkozásra.

Amennyiben szeretne az Alzheimer-kór kezelésével kapcsolatos aktuális innovációkról és fejlesztési irányokról olvasni, kattintson ide és olvassa el cikkeinket.

Áttörés a láthatáron?

Az új hatóanyagot az Alzheimer Szövetség legutóbbi, washingtoni konferenciáján mutatták be. Noha nem képes megállítani vagy visszafordítani a kór által végzett pusztítást, viszont azoknál a pácienseknél, akiknél a tüntetek még enyhék, nagy jó eredménnyel alkalmazható. A vizsgálatba több mint 1300 beteget vontak be, s az eredmények alapján a vizsgálatok vezetője, dr. Eric Siemers egyértelműen bizakodó.
A most kifejlesztett hatóanyag gátolja, illetve zavarja a béta-amiloid fehérjelerakódások kialakulását a betegek agyában. Egyelőre vitatott, hogy ez a folyamat felel-e a kór kialakulásáért, ám dr. Eric Siemers professzor szerint az új eredmény ezeket a vizsgálatokat is előbbre viheti. A kutatásban ugyancsak részt vevő dr. Martin Farlow, az Indiana University School of Medicine neurológus professzora az Alzheimer-kórban szenvedő alanyok 34 százalékos javulását ugyancsak hatalmas előrelépésnek tartotta. A professzor szerint vitathatatlan eredmény az is, hogy az érintettek így is több időt élhetnek kevesebb tünettel.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag