Tényleg a modern életvitel és környezet az allergia oka?

Hamedl Andrea

Dr. Ragó Zsuzsanna

Magyarországon mintegy kétmillió allergiás él, számuk pedig folyamatosan nő. Egyes statisztikák szerint az elmúlt 20 évben megkétszereződött a betegek száma, ennek okaként legtöbbször a modern életvitelt és a környezettel való szelektált érintkezést jelölik meg. Cikkünkben szakértői segítséggel jártunk utána, miért is van egyre több allergiás ember.

Miért van egyre többeknek allergiás panasza?

Ha az allergiás betegségek teljes spektrumát nézzük, akkor több oka van, hogy folyamatosan nő az allergiások száma. Nézzünk pár példát! A modern kor és életvitelünk egyik "vívmánya", hogy többet tartózkodunk zárt helyeken, kevesebbet vagyunk a szabadban, otthonainkat baktérium- és egyéb kórokozómentessé tesszük (lásd reklámok!), mindent lefertőtlenítünk. Mindemellett a gyermekeinknek sokszor nem engedjük, hogy a szájukba vegyék a számukra elérhető helyeken kincsként talált tárgyakat. Természetesen szülőként, nagyszülőként mindezt azért tesszük, hogy megóvjuk őket, ezáltal azonban a szervezetük nem találkozik időben, csecsemőkorban azokkal a külső környezeti anyagokkal, amelyekhez hozzá kellene szokniuk. Később pedig, amikor érintkeznek vele, idegennek érzékelik azt. Így alakulhat ki az allergia, azaz immunrendszerünk túlzott mértékű reagálása egy alapvetően ártalmatlan anyagra

- véli Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője, aki szerint ez nem egyelő azzal, hogy gyenge lenne az immunrendszerünk - viszont kevésbé edzett. Szerinte arról van szó, hogy máshogyan érintkezünk a környezettel, mint korábban.

 allergia, életmód

Túlfürdetjük a gyermekeinket

"A lakó-, illetve munkahelyeinken nagy számban együtt élünk emberi hámmal táplálkozó atkákkal - ami talán nem is tudatosul. A gyermekek között egyre gyakoribb a háziporatkára, illetve annak ürülékére kialakuló allergia. Ennek egyik oka lehet, hogy a csecsemők napjaik nagy részét házon belül töltik, otthon a kiságyban, járókában, kis játszóhelyükön, majd a bölcsődében és az óvodában.

A lakáson belüli allergének közül jellemzően a poratka okozza a legtöbb panaszt.Melyek a poratka allergia tünetei, hogyan tüntethetjük el?

A másik ártó környezeti hatás lehet, hogy sokszor (mindennap), sok területen (teljes testfelületen) és sokáig (hosszú ideig játszásként) fürdetjük őket. És nem pusztán tiszta vízben, hanem a bőr savköpenyét leoldó, majdhogynem károsító szappannal, tusfürdővel. Emellett pedig a klóros csapvíznek is szárító hatása van. Pedig egy csecsemő, egy kisded nem izzad úgy, hogy minden porcikáját naponta át kelljen habosan tisztítani. A kényes területeket (arcra, nyakba, fül köré becsorgó tej, tápszer, ételek; a nemi szervek területe, a vizelet és a széklet szennyezése miatt; mászó gyermeknél a kéz) természetesen mindig tisztán kell tartani.

A tisztálkodószerekkel azonban eltávolíthatjuk bőrükről a védőréteget, amely megóvná őket a környezeti hatásoktól.  A baba bőre kisebb-nagyobb foltokban érzékennyé, szárazzá, viszketővé, gyakran gyulladttá (pirossá), ezáltal "áteresztővé" is válik. Így az olyan anyagok, mint például a háziporatka, nemcsak a légutakon, hanem már a bőrön keresztül is előidézhetik az első érzékenységet" - mutat rá a szakértő. 

Egyre több az ételallergiás gyermek is

"Ha a savköpeny eltűnik a csecsemőről, először a bőrén át találkozhat olyan ételfehérjékkel, amelyekkel valójában a száján keresztül kellene. Például egy még szoptatott vagy tápszerrel táplált ekcémás, érzékeny bőrű baba, aki még nem evett tehéntejet, tojást, földimogyorót, vagy éppen halat, a bőrén keresztül találkozhat ezekkel a fehérjékkel, amikor az édesanyja otthon főz, a fehérjék pedig a gőzzel a levegőbe kerülnek. Erre bizonyíték, hogy egy földimogyoró-allergia kutatásban a hálószobai ágy és kiságyak matracaiból is kimutattak földimogyoró allergéneket (pedig ott nem fogyasztottak a családtagok semmilyen ételt).

 

Később, a hozzátáplálás fázisában, amikor az allergiára hajlamos baba már ízlelgetné az adott ételt a szájában, kialakulhat nála az ételallergia. Akkor beszélünk arról, hogy a baba hajlamos az allergia kialakulására, ha a családi  kórtörténeti adatok alapján tudjuk, hogy van/volt allergiás, illetve a babánálekcémavagy egyéb bőrbetegség jelentkezik. Sajnos sok ilyen esetet látunk magunk is, és elmondhatjuk, hogy a fejlett országokban egyre több az ételallergiás gyermek."

Mi történik az immunrendszerrel ilyenkor?

"Képzeljük el, hogy a házunkba egy új, még nem látott vendéget várunk, de ő nem csengetve a bejárati ajtón szeretne bejönni hozzánk, hanem látva, hogy hiányos a kerítés, az ablak pedig nyitva, inkább ott mászik be! (Ilyen, amikor egy új ételfehérje nem a szájon, hanem az ekcémás, sérült bőrön keresztül kerül először kontaktusba a szervezettel.)

Természetesen ilyenkor sokan megijednek és - még fel sem ismerve az ártalmatlan betolakodót - hívják a rendőrséget, azaz az immunrendszert. A rendőrség azonban ott marad a házban biztosítani védelmet, mintegy túlzottan reagálva a riasztásra, és amikor a vendég legközelebb már az ajtón szeretne bejönni (amikor a szájon keresztül találkozna a gyermek az étellel), akkor a jelenlévő rendőrök azonnal reagálnának a már rossz fiúként azonosított vendégre (az allergénre), lefognák, megbilincselnék - ezek lesznek az allergiás tünetek, ez az allergiás, ún. túlzó immunválasz." 

Melyek a leggyakoribb ételallergiák Magyarországon?

"Magyarországon csecsemő- és kisdedkorban leginkább a tej- és a tojásallergia a jellemző, és tör előre a mogyorófélékre kialakuló allergia is. Ezeknek az ételeknek erős allergizáló fehérjéik vannak. Jó hír, hogy az előbbieket a gyermekek nagy százaléka kisiskolás vagy serdülőkorra kinövi.

Sokan összekeverik az ételallergiát, az ételintoleranciát és az ételérzékenységet, pedig ezeket mind-mind más okozza, és máshogy is kell ezeket kezelni. 7 jel, hogy ez nem ételallergia

Második jó hír, hogy ma már rendelkezésünkre áll olyan molekuláris allergiavizsgálat is, amellyel meg tudjuk mondani, hogy mennyire szigorú diétát kell tartani a gyermeknek az allergiája miatt, hisz a gyors növekedés fázisában nem mindegy, hogy milyen ételek fogyasztásától és milyen szigorral tiltjuk el őket."

Mit jelent a környezettel való szelektált érintkezés?

A szervezetnek időben és a megfelelő anatómiai helyen bejutva kell megismernie a környezeti anyagokat. Minderre azért van szükség, hogy később se a bőr, se a tápcsatorna (gyomor, bél) se pedig a légutak ne riadóztassák az immunrendszert, ne alakuljon ki az allergia"

 - tanácsolja a szakértő.

"Sajnos a mai modern világban nem olyan gyakori a babáknál - mint erre már utaltam - hogy a környezetet az ételekkel, "szájon keresztül" ismerik meg, mint volt az déd- és nagymamáink idején. A sterilizált környezet sem segít ebben. A tisztaságra és a tisztálkodásra mindenképp szükségünk van a fertőzések megelőzése céljából, a modern kori ember azonban még nem találta meg a megfelelő egyensúlyt. Több szakértő nemzetközi szinten egyetért abban, hogy valamennyi "kosszal" érintkezniük kell a babáknak a szájukon, a száj nyálkahártyájukon keresztül, valamint fontos az ép bőrfelszín is." 


A környezeti hatásokon túl a genetikai hajlam és a psziché is számít

Dr. Ragó Zsuzsanna szerint mindezeken kívül szót kell ejteni a genetikáról is. Egyelőre nem tudni, hogy melyik génhez/génekhez köthető az allergiás hajlam öröklése, de megfigyelhető a betegség családi halmozódása. "Tudjuk és tapasztaljuk, hogy az allergiás gyermekeknél gyakran fordul elő hasonló betegség a családtagoknál. Tehát bizonyos, hogy létezik az örökletes hajlam. Az allergiának vannak továbbá pszichés komponensei is, amelyeket szintén nem hagyhatunk figyelmen kívül." 

Hogyan változhat az allergia az évek előrehaladtával?

Az úgynevezett "allergiás menetelés" egy példával:

  1. lépés: Genetikai hajlammal rendelkező száraz bőrű csecsemő - ekcéma = allergiás bőrgyulladás - amelyet kezelni kell!
  2. lépés: A bőrön keresztül atkával érzékennyé vált kisdednél beltéren (régebbi lakástextíliák, szőnyegek, ágymatracok környezetében) kialakuló köhögés, nehezített légzés, asztmás roham = allergiás asztma
  3. lépés: Serdülőkorra az asztmakezelés hatására, valamint a tüdő és immunrendszer érési folyamatának köszönhetően azasztmagyógyulhat, "kinőheti a gyermek".
  4. lépés: Felnőtt korban stresszhelyzet hatására (munkahelyi, párkapcsolati, családi problémák) aktiválódhat újra az allergia. Kialakulhat atkaérzékenység talaján kagyló, rák fogyasztását követően arc-, szemhéj-, nyelv, gégeduzzanat, száj-, torokviszketés, kiütés, hányás, hasmenés = ételallergia,
  5. Beltérben az atka allergénjei kiválthatnak könnyezést, szemviszketést, orrfolyást, orrviszketést, tüsszögés, torokkaparást = allergiás szénanátha.

Végül fontos megemlíteni a globális környezeti hatásokat is, mégpedig az időjárási viszonyok megváltozását. Az utóbbi években ugyanis "megbolondult" kissé az idő. 2018-ban volt már tavaszban nyár, majd nyárban ősz, az évszakok megborultak. Megváltozott az időjárás ritmusa, a zivatarok mennyisége. Ez allergiások szempontjából azt jelenti, hogy most tavasszal átfedésben volt a nyírfa és a pázsitfű virágzása, az utóbbiak pollenszórása alatt pedig július közepén helyenként megjelent már a parlagfű is. Korábban ez a három szezon nagyjából egymást követte, így nehéz a tüneteket okozó allergéneket csak a panaszokból beazonosítani. A gyakoribb zivatari tevékenységre az asztmás rohamok is gyakoribbá válhatnak" - zárta gondolatait Dr. Ragó Zsuzsanna.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag