Ilyen az élet kagylóallergiával

A kagylóallergia tünetei sokszor ijesztőek, ugyanis akár a nyelv vagy a torok is megdagadhat, amely megnehezíti a beszédet, a nyelést és a légzést is. A panaszok jellemzően a tengeri herkentyűk elfogyasztása után néhány percen belül jelentkeznek.

Mit tegyünk, ha először próbálunk valamilyen tengeri herkentyűt és allergiás reakciónk jelentkezik? A legfontosabb tudnivalókat dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismerteti.

A legtöbben a rákfélékre allergiások

A kagylóallergia elnevezés nemcsak a kagylóval szembeni érzékenységet jelenti. Így hívják a rákfélék – garnélarák, rák, homár – és az egyéb puhatestűk – osztriga, tintahal, polip – fogyasztása miatt jelentkező panaszokat is. A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni.

Jellemző tünetek:

  • emésztési zavar, hasmenés
  • hányinger, hányás
  • gyomorfájdalom
  • rekedt hang, köhögés, légszomj
  • viszketőkiütésvagy csalánkiütés
  • duzzanat (ödéma) a szájban vagy a torokban

Az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára azonban jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek. Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a tengeri herkentyűkben levő – egyébként ártalmatlan – fehérjékre. A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja.

kagyló, rák, puhatestű, tengeri herkentyű, kagylóallergia, allergiás reakció
Pár falat is végzetes lehet az allergiásoknak. Fotó: 123rf

A legsúlyosabb allergiás reakció

A kagylóallergia egy nagyon súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát is kiválthat. Ez egy életveszélyes reakció, amely az egész szervezetet érinti. Ez percekkel vagy akár másodpercekkel a kagyló elfogyasztása után is jelentkezhet. A beteg állapota nagyon gyorsan romolhat, és azonnali kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet. Az anafilaxiára a légzési nehézségek, a torok duzzanata, a zihálás, a köhögés, a hányinger vagy a hányás hívja fel a figyelmet. Gyakran gyomorfájdalom, sápadtság, verejtékezés és szédülés is jelentkezik.

„Ha a kivizsgálás során igazolódik az allergia, akkor a betegnek felírjuk az önbelövős adrenalin injekciót (epinefrin). Ezt abban az esetben kell alkalmaznia, ha tévedésből mégis fogyaszt az allergiás tüneteit okozó élelmiszerből” – magyarázza a szakember. Az epinefrin beadása akár életet is menthet. Használatával tehát megelőzhető az életveszélyes állapot, ám beadása után is elengedhetetlen a sürgősségi ellátás igénybevétele.

Szigorú diéta szükséges

A kagylóallergiából nem lehet kigyógyulni, így a betegeknek életük végéig szigorú diétát kell tartaniuk. Ez mégsem jelenti azt, hogy az érintetteknek teljes mértékben le kell mondaniuk a tengeri herkentyűk fogyasztásáról. Ha valaki a rákfélékre allergiás, allergia vizsgálattal tisztázni kell, hogy a puhatestűek fogyasztása is okozhat-e nála problémát. Azt is meg kell nézni, hogy halakat fogyaszthat-e. Az esetek többségében igen.

A poratka-allergiások pedig jó ha tudják, hogy ez az ízeltlábú a rákokkal közeli rokonságot mutat, így a poratka-allergiás betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okozhat. Ilyen komplex esetben érdemes az összefüggéseket multiplex allergiateszttel vizsgálni, így egy vérvizsgálatból sok információhoz juthatunk – emelte ki az allergológus.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)