Tovább csökkenhetnek a várólisták

Az új ellenőrzés értelmében büntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a beteget. A várólista-csökkentési program azonban tovább folytatódik, idén mintegy 6 milliárd forintot áldoznak erre a célra.

Új funkcióval egészül ki hétfőtől az intézményi várólistarendszer, az előjegyzésekben a sorrendiség érvényesül. Egyes esetekben akár szankciókat is kiszabhat a kórházakra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - írta a NEAK közlésére hivatkozva a Világgazdaság.

Mint írták, az intézkedés nem csökkenti a várakozók számát. 2018-ban és 2017-ben is átlagosan 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. A műtéti várólista következményeiről ebben a cikkünkben olvahat!

Az új ellenőrzés keretében az alapkezelő arra figyelmezteti a szolgáltatókat, hogy ha a lehető legkorábbi szabad időponthoz képest egy későbbi időpontra tervezik a beteg ellátását, és ezt nem is korrigálják, akkor szankciókra lehet számítani. "Az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése" - emelte ki a NEAK.

várakozás, váró, várólista, kórház, kórházi ellátás, műtét, előjegyzés, időpont, beteg
Évente mintegy 28 ezren várnak műtétre. Fotó: 123rf

191 ezer műtét évente

A kormány egyébként 2010 és 2018 között 26 milliárd forint többletforrást biztosított a leghosszabb ideje várakozó betegek ellátására. A várólista-csökkentési program tovább folytatódik. Idén 6 milliárd forintot szánnak erre a célra. "A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető" - olvasható a cikkben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső