Nagy a feszültség a kórházakban

Számos kórházban feszült helyzetet teremt, hogy április 15-ig a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírusos betegek számára.

Világszerte 5,9 millió ápoló hiányzik a WHO szerint. Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Az utasítás végrehajtására Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere múlt hét kedden, április 9-én nyolc napot adott a kórházak vezetőinek. Az intézkedés a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményre vonatkozik.

"Kirakják az öreg embereket meghalni"

A Népszava úgy tudja, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek (OORI) bár lesz olyan betege, akit szociális otthonba vagy másik kórházba visznek át, de nagy többségükről a családjaiknak kell gondoskodniuk. Egy, a lapnak nyilatkozó kórházi vezető szerint a családok azonban még felkészülni sem tudtak erre: lakásaikat nem alakíthatták át néhány nap alatt úgy, hogy elláthassák mozgáskorlátozott vagy éppen balesetben megsérült hozzátartozóikat.

A fekvőbetegeket fogadó intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani.
A fekvőbetegeket fogadó intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani.

A Jahn Ferenc Kórház szintén nehéz helyzetbe került. A 24. hu azt írja, a krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken sorra hívták a hozzátartozókat, hogy keddig haza kell vinniük a javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat. Egy hozzátartozó úgy nyilatkozott, dühíti ez a hozzáállás, "az, hogy a járványra hivatkozva ezt a rengeteg embert utcára teszik". Mint mondta, "kirakják az öreg embereket meghalni".

Egyelőre sok a nyitott kérdés

Azzal kapcsolatban, hogy van-e szakmai szabály arra nézve, hogy milyen állapotú beteg adható haza, egy intézményvezető azt közölte, "az orvosokra van bízva, egyszerűen ki kell üríteni és kész". A megkérdezett igazgatók szerint egyébként nemigen lehet megoldani a feladatot a kijelölt határidőre. Sorra "dőlnek be" a szociális otthonok, ahová az időseket küldhetnék, és más kórházakba sem lehetséges az áthelyezés, hiszen senkit sem fogadnak a kiürítés miatt.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) projektvezetője arról beszélt, a különleges helyzetre való tekintettel lehet ugyan betegjogokat korlátozni, de az ellátáshoz való jogot úgy általában nem. Ugyanakkor az ügyben egyelőre sok a nyitott kérdés, és nincs mindenre jogi alapú válasz - húzta alá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció