Műtétek, melyekre a legtöbbet kell várni

Közel 28 ezer ember vár valamilyen műtéti ellátásra Magyarországon, de hogy mennyit, az a beavatkozás típusától függ. Míg egy gerincstabilizáló műtét esetén több mint egy évre jegyeznek elő, egy mandulaműtétre körülbelül másfél hónapot kell csak várni.

A betegutak ésszerűsítése és a várólisták csökkentése az utóbbi években zajló kórházi átszervezés egyik leghangsúlyosabb pontja. A legtöbb betegség kezelésében az időfaktor kulcsfontosságú, a túlterhelt és alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer számára ugyanakkor egyre nagyobb kihívást jelentenek ezek a kezelések. A pluszforrásoknak, illetve az átszervezéseknek köszönhetően az utóbbi néhány évben jelentősen csökkent a műtéti beavatkozásra várók száma, a rövidebb várólistáknak köszönhetően pedig az átlagos várakozási idő is lecsökkent.

Az egészségbiztosító a 2015-ös év során a legtöbbet a cukorbetegség ellátására költött, de komoly összeget fordítottak a szívbetegségek, illetve a magas vérnyomás okozta megbetegedések kezelésére is. A legköltségesebb tíz betegség listáját az alábbi cikkünkben találja!

28 ezren várnak kezelésre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb, 2017. január 1-es adatai szerint jelenleg 27 959 beteg vár műtéti ellátásra. A műtéteket a betegek az ellátási igény felmerülésének sorrendjében vehetik igénybe, ettől a sorrendtől eltérni csak orvos-szakmai szempontok miatt indokolt sürgősségi, vagy szakmai okok miatt előrehozott ellátások esetén lehetséges - olvasható az intézet honlapján.

Bizonyos műtétekre jóval kevesebbet kell várnunk, mint öt éve
Bizonyos műtétekre jóval kevesebbet kell várnunk, mint öt éve

Az Alapkezelő adatai szerint néhány műtéti típus esetén az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a várakozási idő. 2013. óta a szürkehályog-műtétre várakozók száma a felére, 23155-ről 10269-re csökkent. Ugyanezen műtétre harmadannyi időt kell várni, mint öt évvel korábban, 354 nap helyett 95 napot. Csípőprotézis műtétek esetén 8761-ről 5725-re csökkent a várólista, a várakozási idő pedig 598 napról 311-re.

A gerincműtétekre várunk a legtöbbet

A legfrissebb, januári adatok szerint a leghosszabb átlagos tervezett várakozási idő a gerincstabilizáló műtétekre van, 399 nappal, itt összesen 683 név szerepel a várólistán. Több mint egy évet (371 napot) kell várni a térdprotézis műtétre is, igaz, hogy itt már a várólista is sokkal hosszabb: 6060-an várnak az ellátásra. Sokat, átlagosan 210 napot kell várni a szív elektrofizioiológiai vizsgálatára, erre a szívkatéteres diagnosztikus eljárásra 568-an iratkoztak fel. Legrövidebb ideig a rosszindulatú daganatokon kívüli (nem malignus folyamatokban végzett) nőgyógyászati műtétekre kell várni, itt az átlagos tervezett várakozási idő csupán 33 nap.

A rendszer elkülönítetten nyilvántartja az műtétre előjegyzett betegeket is. Nagy különbség, hogy ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján később kéri a műtét elvégzését. A nyilvántartásban 4351 ilyen státuszú beteg szerepel.

A várólisták hosszáról az alábbi oldalon tudhat meg részleteket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra