Koronavírus: egyre nagyobb a nyomás a kórházakon

HáziPatika

Sok egészségügyi dolgozó a testi és lelki végkimerülés határán dolgozik a COVID-ellátásben - hívta fel a figyelmet dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Bárki segítheti az egészségügyben dolgozókat az erre a célra létrehozott Fogjunkössze.hu felületén keresztül. Részletek itt.

A szakember a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, rendkívül nehéz év áll az egészségügyi ellátórendszer mögött. A koronavírus-járvány harmadik hulláma egy már eleve fáradt ellátórendszert ért el, miközben ezúttal magasabb mind a fiatalabb betegek, mind a halálozások aránya. A kialakult helyzet hatalmas lelki terhet ró az egészségügyben dolgozókra, ráadásul a COVID-ellátásban dolgozók zöme szinte pihenés nélkül dolgozta végig az elmúlt évet.

Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén
Lélegeztetett beteget látnak el a Honvédkórház intenzív osztályán április 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint azt korábban megírtuk, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben rögzített, új szolgálati jogviszonyon alapuló szerződések aláírási határidejének lejártával mintegy 5500 dolgozó hagyta el az egészségügyi ellátórendszert. Arra a kérdésre, hogy mennyire érzékelhető e rengeteg szakember távozása az ellátásból, dr. Ficzere Andrea úgy fogalmazott: "persze hogy hiányoznak, akik távoztak, mind emberileg, mind szakmailag, de a jelenlegi állománnyal is kitartunk."


Az elektív ellátásokról szólva kifejtette, amint csökken a kórházba kerülő COVID-betegek száma, újraindulhatnak majd ezek az ellátások is. Elsőként a daganatos betegek kezelései kezdődhetnek meg, illetve azon betegek ellátása, akiknél máskülönben fennáll az állapotromlás kockázata. Ezzel együtt a szakember szerint hónapokba telhet, mire az ellátórendszer képes lesz ledolgozni a hatalmas várólistát. Hozzátette, ehhez forrásbevonásra is szükség lesz, valamint ki kell dolgozni egy stratégiát arra, hogy miként működhet egymással párhuzamosan az elektív ellátás és a még hosszú ideig fenntartandó járványkészültség.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső