Gyámság alá helyezik a kórházakat

HáziPatika

Költségvetési felügyelőket nevez ki a legtöbb adósságot felhalmozó 13 kórház élére a kormány. Az igazgatók közül pedig többet menesztenek - az elbocsátásokat április elsején már el is kezdték.

Mi a kórházi adósságok újratermelődésének az oka? Részletek!

Rendszerszintű módosításokat dolgoz ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy megállítsa a kórházak eladósodását - tudta meg a Magyar Nemzet.

A kormányközeli napilap azt írja: cél, hogy javítsák a gazdálkodási fegyelmet. Ezért annak a 13 gyógyító intézménynek az élére, amelyek a legnagyobb adósságot halmozták föl, úgynevezett költségvetési felügyelőket neveznek ki. A napilap információi szerint a kormány a kórházvezetőket tartja felelősnek a tartozások miatt, ezért a főigazgatók elbocsátásra számíthatnak. A Veszprém Megyei Kórház első emberét, Dávid Gyulát április elsején már menesztették is azonnali hatállyal. 

A kórházak újratermelik adósságaikat
A kórházak újratermelik adósságaikat. Fotó:123rf

A kormány tavaly év végén 45 milliárd forintot fordított a kórházak adósságának rendezésére. Ezt évről évre megteszik, hiszen az intézmények folyton újratermelik a tartozásaikat. Idén már februárban több mint a fele volt annak, amennyit tavaly kifizetett a kabinet: 23 milliárd forintra rúgott a lejárt tartozás összege.

A kórházi beszállítók rendszeresen kérnek segítséget a kormánytól, hogy hozzájuthassanak követeléseikhez. Szakmai szervezeteik, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azt mondják, gyakran fél év is eltelik a megrendelés teljesítése és a számlák kifizetése között, ami veszélyezteti a cégek működését. Ráadásul legtöbbször közbeszerzésről van szó, amelyre a törvény 30 napos fizetési határidőt szab meg.

A legnagyobb adósságot a Magyar Államkincstár adatai alapján a Honvédkórház tolja maga előtt: összesen 2,2 milliárd forintot. Ezen kívül a fővárosi  Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János Kórház, valamint a Békés Megyei Kórház és a Debreceni Egyetem számít a legnagyobb adósságfelhalmozónak.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső