Gyámság alá helyezik a kórházakat

HáziPatika

Költségvetési felügyelőket nevez ki a legtöbb adósságot felhalmozó 13 kórház élére a kormány. Az igazgatók közül pedig többet menesztenek - az elbocsátásokat április elsején már el is kezdték.

Mi a kórházi adósságok újratermelődésének az oka? Részletek!

Rendszerszintű módosításokat dolgoz ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy megállítsa a kórházak eladósodását - tudta meg a Magyar Nemzet.

A kormányközeli napilap azt írja: cél, hogy javítsák a gazdálkodási fegyelmet. Ezért annak a 13 gyógyító intézménynek az élére, amelyek a legnagyobb adósságot halmozták föl, úgynevezett költségvetési felügyelőket neveznek ki. A napilap információi szerint a kormány a kórházvezetőket tartja felelősnek a tartozások miatt, ezért a főigazgatók elbocsátásra számíthatnak. A Veszprém Megyei Kórház első emberét, Dávid Gyulát április elsején már menesztették is azonnali hatállyal. 

A kórházak újratermelik adósságaikat
A kórházak újratermelik adósságaikat. Fotó:123rf

A kormány tavaly év végén 45 milliárd forintot fordított a kórházak adósságának rendezésére. Ezt évről évre megteszik, hiszen az intézmények folyton újratermelik a tartozásaikat. Idén már februárban több mint a fele volt annak, amennyit tavaly kifizetett a kabinet: 23 milliárd forintra rúgott a lejárt tartozás összege.

A kórházi beszállítók rendszeresen kérnek segítséget a kormánytól, hogy hozzájuthassanak követeléseikhez. Szakmai szervezeteik, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azt mondják, gyakran fél év is eltelik a megrendelés teljesítése és a számlák kifizetése között, ami veszélyezteti a cégek működését. Ráadásul legtöbbször közbeszerzésről van szó, amelyre a törvény 30 napos fizetési határidőt szab meg.

A legnagyobb adósságot a Magyar Államkincstár adatai alapján a Honvédkórház tolja maga előtt: összesen 2,2 milliárd forintot. Ezen kívül a fővárosi  Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János Kórház, valamint a Békés Megyei Kórház és a Debreceni Egyetem számít a legnagyobb adósságfelhalmozónak.


Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső