Gyászterapeuta segít a kórházban

HáziPatika

Az Orosházi Kórház egy Európai Unió-s pályázatnak köszönhetően az elsők között alkalmaz gyászterapeutát.

Gyászterapeuta segít az Orosházi Kórházban

Veszteségeink tudatosítása és feldolgozása, sebeink begyógyítása alapvető feltétele annak, hogy az életben haladni és fejlődni tudjunk, tudatosabb döntéseket hozzunk, abbahagyjuk a régi minták ismételgetését, valamint a menekülést és a bujkálást - írja a Weborvos.

Nőknél fájdalmasabb a gyász?

Gyertyát gyújtunk a síroknál és otthonainkban, a templomban mécses lángja világít elhunyt szeretteinkért. Megpróbáljuk feldolgozni a gyászt. Emlékezünk. Ez igen összetett folyamat. A linkre kattintva olvashat róla bővebben.

Gyászterapeuta segít az Orosházi Kórházban
Gyászterapeuta segít az Orosházi Kórházban

"Veszteségélményt rengeteg minden jelenthet már születésünktől kezdve: a számunkra fontos emberek halála, kapcsolatok vége, válás, szakítás, munkahely megszűnése, lakóhelyváltás, egészségünk, testi adottságaink, fiatalságunk, anyagi javaink és bármilyen számunkra értékes, fontos dolog elveszítése" - mondja Széllné Kovács Ibolya, az Orosházi Kórház gyászterapeuta és pszichológus szakembere. Hozzáteszi, amikor elveszítünk valami számunkra fontosat, érzelmek egész sora bukkan fel bennünk, hogy elvégezhesse a "feladatát".

A gyász a veszteségre adott természetes reakció

"Dolgunk akad ilyenkor a dühvel, az ellenállással, a tehetetlenséggel, a bűntudattal, a bánattal/szomorúsággal. Mivel ezeket az érzelmeket sosem tanulhattuk meg a maguk teljességében átélni, átérezni, feldolgozni, illetve általában fogalmunk sincs, mihez kezdjünk a veszteségek okozta érzelmi fájdalmunkkal, rendszerint elkerülő- és menekülő utakkal próbálkozunk. 'Erősnek' mutatjuk magunkat, a munkánkba menekülünk, rögtön új párkapcsolatba ugrunk fejest, ezerféle dologgal, ne adj Isten, függőségekkel vonjuk el a figyelmet a fájdalmas és nehéz érzéseinkről. Nemhogy keresnénk az önmagunkkal való gyógyító kapcsolódást, hanem épp az ellenkező irányba rohanunk."

Mindent meggyászolunk. A feldolgozatlan veszteségek halmozódnak és halmozottan negatív hatásúak. Lehet, ezek hatására azt hiszi az érintett, hogy valami baj van vele. Az igazság viszont sokkal egyszerűbb ennél: csupán nem állt rendelkezésére elegendő hasznos információ, hogy az életében bekövetkezett veszteségeket meggyászolja és beteljesítse.

"Engedd el, hiszen az élet megy tovább"

"Ezért fektetett vagy fektet most is rengeteg időt és energiát abba, hogy elfedje a veszteségekhez társuló fájdalmas érzéseket. Ennek azonban nem kell így lennie. A megoldás nem az elkerülésben, hanem a megélésben van. Így a seb szépen ki tud tisztulni és be tud gyógyulni, és nem fog felszakadva még sajgóbban fájni. Sokan mondják, 'engedd el, hiszen az élet megy tovább', de senki nem segít, mit kell tenni annak érdekében, hogy ezt el is érje az ember. A gyászfeldolgozást támogató csoportos és egyéni segítségnyújtás nemcsak lehetővé teszi ezt, hanem támogat, hogy el is érje az elengedést" - zárja Széllné Kovács Ibolya.


Ha hasonló problémákkal küzd, jelentkezzen az Orosházi Kórház egyéni és csoportos gyászfeldolgozására. A csoportos létszám: 12 fő, az induló csoport első két alkalommal nyílt, a harmadik alkalomtól zárttá válik. A csoportos és egyéni gyászmunkát segíti: Széllné Kovács Ibolya gyászterapeuta és pszichológus. Jelentkezés e-mailben: koviibi80@freemail.hu, illetve a 06/30 403-6381-es telefonszámon - tudatta a kórház közleménye.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső