Az életünket és a halálunkat is megjósolja az AI

Több mint hatmillió ember adatait töltötték fel egy mesterséges intelligenciának, amely a statisztikai valószínűségek alapján az egész életét, sőt halálának körülményeit is megjósolhatja így egy adott személynek. Mégsem a "jövendőmondás" az elsődleges célja.

Dán kutatók egy olyan mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgoznak, amely néhány egészségügyi adat és életesemény alapján megpróbálja megjósolni a jövőnket, sőt akár a halálunk körülményeit is - írja az Economic Times.

Persze a szoftver sem képes látni senkinek a jövőjét, egyszerűen arról van szó, hogy az eddigi életünket egy hatalmas adatbázisban összehasonlítja más emberekével, és a mintázatok alapján megpróbál ránk vonatkozó következtetéseket levonni. A kutatók mindehhez csaknem hatmillió dán ember anonim adatait bocsátották a rendelkezésére, és azt remélik, hogy a szoftvernek így sikerül olyan kulcsfontosságú életeseményeket találni, amelyek nagyobb arányban vezethetik végig egy előre megjósolható úton az embereket. 

Tina Eliassi-Rad, a Northeastern University professzora ugyanakkor azt is hangsúlyozta: ez pusztán egy előrejelzési modell, amely egy adott populáció meghatározott adatkészletén alapul. Nem állítják, és nem is céljuk tehát, hogy pontosan meghatározzák egy adott személy életét, hiszen azt számos egyéni tényező meghatározhatja. Elsősorban olyan életeseményeket keresnek a szoftver segítségével, amelyek nagy horderejű változásokat idézhetnek elő, esetleg nagyobb statisztikai valószínűséggel terelnek valakit egy adott irányba. A szoftvernek a későbbiekben fontos szerepe lehet abban is, hogy felhívja a figyelmet bizonyos betegségek felbukkanásának nagyobb veszélyére is. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra