Egyre többen viszik haza szeretteik hamvait

Drágul a temetkezés, így egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy szeretteiknek megadják a végtisztességet. Hiába a szakma figyelemfelhívó akciója, sokan tartják a kredencen szeretteik urnáját.

Ismét drágultak a koporsós és urnás temetések Magyarországon, az áremelkedés azonban jóval az infláció alatti volt. Ennek egyik oka, hogy már a családoknak is érezhetően kevesebb a pénzük. Közben a temetkezési szervezetek fordulópont előtt állnak: ha nem lesz jogszabályi változás, nagy bajba kerülhet a szakmaírja az Index.

urna
Nem jó az urnát otthon tartani. Fotó: Getty Images

Az öt legnagyobb temetkezési szervezet összefogásával megvalósult tavalyi figyelemfelhívó akció célja az volt, hogy az emberek ne vigyék haza szeretteik hamvait, hanem azokat inkább a temetőkben helyezzék el. A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van” – foglaltak már akkor állást a temetkezési szervezetek. Mint részletezték: megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez és mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki otthon tárolja a hozzátartozója hamvait. Erről korábban itt írtunk részletesebben.

Sokaknak nincs több százezre egy temetésre

Évente nagyjából 25 ezer urnát visznek már haza. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöke szerint bár még csak alig öt hónap telt el a kampány elindítása óta, máris látni annak pozitív eredményét: „úgy tűnik, átment az információ, a kampányt pedig idén is szeretnénk folytatni, várhatóan ismét a halottak napja környékére időzítve” – mondta az Indexnek Gerencsér Balázs.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelenleg egy koporsós temetés közel 430 ezer forintba, egy urnás pedig 310 ezer forintba kerül átlagosan.

Míg egy-két évtizede egy temetkezési vállalkozás fenntartható volt évi nagyjából 150-200 temetésből, ma ez a szám már ennek a duplája. Ráadásul egyre több olyan feketén működő vállalkozás is van, amely úgy akar temetkezési szolgáltatást nyújtani, hogy ahhoz sem szakemberei, sem eszközállománya nincs.

Gerencsér szerint ha nem lesz valamilyen megoldás a problémára, az azt jelentheti, hogy a szabálykövető, tisztességesen működő temetkezési vállalkozások száma csökkenni fog, ami ronthatja a temetkezési szakma minőségét és a megítélését is Magyarországon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra