„A román orvoslás legfeketébb lapja” – Miért halhatott meg húsz beteg az intenzíven?

Mint ahogy korábban megírtuk, a bukaresti Pantelimon kórház intenzív terápiás osztályán közel húsz beteg halt meg, néhány nap leforgása alatt. A feltételezhető ok egy gyógyszer helytelen adagolásából adódhatott, mellyel kapcsolatban számos román hivatalos szerv emberölés bűntette gyanújával nyomoz.

Az esetekre úgy derült fény, hogy egy ápoló jelentette az osztályon tapasztalt halálesetek kiugró számát. Jelenleg is zajlik az orvosok és az ápoló személyzet részletes kihallgatása.

"Viszonyításképpen, ugyanebben a kórházban az átlagos halálozási arány 2023-ban és az idei év első három hónapjában 3,5 eset volt."– erősítette meg Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter az óriási felháborodást keltő események kapcsán. Úgy véli, túl magas a halálesetek száma még egy intenzív osztályhoz képest is, ezért a lehető legalaposabb kivizsgálási folyamatot indították az ügyben.

A vélt ok, a noradrenalin nevű szer adagolásának drasztikus csökkentése azon betegek esetében, akik számára életmentő hatású gyógyszerként adják. Hogy ez pontosan mit jelent, azt Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának vezetője magyarázat el a HáziPatikának: „A noradrenalint infúziós pumpán keresztül érszűkítő, vérnyomásemelő szerként használják az intenzív terápiában és a sürgősségi ellátásban olyan betegeknél, ahol a kritikusan alacsony vérnyomás miatt a szervek vérrel történő perfúziója zavart szenved. A noradrenalin tehát keringéstámogató gyógyszer, amely alapvető fontosságú a kritikus ellátási igényű betegek esetében. Hatását titrálva, beteghez szabva (testsúly, állapot figyelembevételével) kell beállítani, a vérnyomásérték és a szervi perfúzió jelei alapján vezérlik az adagolását. Amennyiben a beteg nem kap elegendőt ebből a szerből - pedig szüksége volna rá - akkor az alacsony szervi vérátáramlás, szöveti oxigén ellátási gondokat okoz a szervekben, amitől azok működése zavart szenved. Ez többszervi elégtelenséghez, és akár halálhoz is vezethet. A noradrenalin azonban csak egyetlen gyógyszer abból a sok tényezőből álló komplex kezelésből, mellyel a kritikus állapotú betegek keringésének és egyéb szerveinek támogatását végezzük. Nem csodaszer, de jelenleg nélkülözhetetlen gyógyszer.”

Az intubált betegek az intenzív osztályokon egy készülék segítségével kapják a gyógyszereket, melyek adagolása az intenzívterápiás szakorvos útmutatása alapján történik szakmai protokollok szerint. Az eljárás során a bukaresti kórházi osztályon használt gépeket is ellenőrizni fogják, de szükség lesz további szakértők bevonására, mert úgy tűnik, hogy a műszerek elavultak. Bár van – erre a célra kialakított - memóriájuk, nagyon nehéz pontosan azonosítani az egyes betegeknek beadott adagok mennyiségét, így a bizonyítási eljárás nehézségekbe ütközhet.

"Arra kérem önöket, hogy továbbra is higgyenek azokban az orvosokban, akik tisztelik orvosi címüket, hiszen a szakemberek túlnyomó többségükben helyesen és szakszerűen gyakorolják hivatásukat" – intézett felhívást a páciensekhez
Cîtălina Poiană, a román Orvosok Szakmai Kollégiumának elnöke. „Vannak nemzetközileg elismert orvos kollégáink, vannak „jó orvosaink”, ezért a helyzetet nem értelmezni, hanem tisztázni kell. Az orvos az a szakember, aki megvédi az egészséget és életeket ment.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

Általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra. A középső országrészben kevesebb helyen lehet csapadék. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen erős, viharos közeli széllökések kísérik. A hőmérséklet késő estére 15 és 21 fok között alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra