Miért fontos, hogy gyászoljunk?

HáziPatika

Egy szeretett személy elvesztése jelentős trauma a hozzá közelállók számára, s csak komoly erőfeszítéssel léphetnek túl rajta. Melyek a gyász, egy személy elvesztése miatt érzett bánat jellegzetességei? Miért van szükségük az elhunyt szeretteinek arra, hogy gyászoljanak? S vajon a halottért vagy önmagukért teszik?

Az emberek logikusan úgy vélik, hogy ha elveszítenek egy embert, aki számukra komoly érzelmi értéket képviselt, s jelentős emberi teljesítményt is nyújtott, akkor meg kell gyászolniuk. Hiszen így mutathatják ki a tiszteletüket, megbecsülésüket iránta. Ám a gyász a valóságban éppen ellenkező előjelű. Nem elsősorban az elhunyt iránti tisztelet kimutatása, és a veszteség nagyságának felmutatása az igazi értelme, hanem a veszteség feldolgozása és a mindennapi élethez való visszatérés feltételeinek megteremtése. Ha az emberi színjátékban egy fontos szereplőt kimozdít a sors mellőlünk, akivel hosszú ideig szoros, s talán nélkülözhetetlennek tűnő kapcsolatunk volt, akkor annak hiányával nehezen tudunk mit kezdeni. Ez olyan trauma, amit valahogy aktívan helyre kell tennünk, fel kell dolgoznunk.

gyász
A gyász teljesen egyéni folyamat. Nincs jó recept az enyhítésére

A szeretett emberek halála miatti gyász és bánat az élet része, s eltarthat egy-két éven át, bizonyos esetekben akár öt évig is. A fontos kapcsolatokban pedig sohasem lesz teljes a veszteség feldolgozása, a gyógyulás. De ez természetes folyamat, és nem betegség. Ugyanakkor az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) szerint, amikor a halál miatt érzettfájdalomtovább tart két hónapnál, az már agyi rendellenességnek, MSD-nek (major depressziónak) számít. Az új APA diagnosztikai kézikönyv szerint pedig csak két hétig tart a fájdalmas gyászidőszak, azon túl már lerontja a gyászoló kondícióját.

A gyász az agy és a test biológiai folyamata, amely begyógyítja és helyreállítja veszteséget. Az emberi kötődés lenyomatait már alaposan feltérképezték a limbikus kéregben, ahol kapcsolataink történeteként van jelen. A halál miatti gyász megváltoztatja ezt a mélyen gyökerező történetet, s új színdarabba kezd onnan, ahol a szeretett személy helye volt a halála, távozása előtt.

A pszichiáterek felhívják a figyelmet, hogy antidepresszánsokat nem szabad a bánatra szedni, mert e hatóanyagok gátolják a gyászt. Nem engedik az érzések megélését és megkeményítik a személyiséget. A lélekgyógyászok beszámolóiból kiderül, hogy sok antidepresszánst szedő beteg évekig képtelen volt túllépni egy-egy haláleseten, s csak azután tudták a veszteséget feldolgozni, hogy felhagytak e hatóanyagok szedésével, s volt erejük visszatérni a tovább zajló világba.


A gyász a kulcs, de annak mi a kulcsa?

A gyász lehetővé teszi, hogy összeszedjük magunkat a halálesetek és veszteségek miatti fájdalmas állapotból. Ez a módja, hogy felgyógyuljunk egy traumából, s a pszichoterápia is ezt a folyamatot használja a gyógyításra. Ez a limbikus agykéregnek az a központi biológiai folyamata, amely a változás, a növekedés, a felépülés feldolgozását és a gyógyítás elfogadását lehetővé teszi.

Ha egy ember házastársa meghal, megkérdezheti, hogy van-e értelme a gyásznak, hiszen az nem hozza vissza a férjét vagy feleségét a sírból. Ez igaz, de a gyászolónak lehetővé teszi, hogy felépüljön a veszteségéből, és folytatni tudja az életét. A házastárs halála megrendítő trauma, egy ilyen esemény elég erős hatással van ahhoz, hogy új felvonást írjon az agyban. S ebben a színben az érintett személy a szeretett ember halála miatt úgy érzi, hogy egyedül van.

Ugyanakkor az új forgatókönyv nem szigorúan korlátos, s egyfajta fantom fájdalom jelentkezik, mint amikor egy végtagját elveszített ember ingereket érez a nem létező kéz vagy láb felől. Ez annak a következménye, hogy az agyában tovább működnek a házastárs halála előtt aktivált agyi leképezések. S ezek akkor is fennmaradnak, ha a megözvegyült ember pontosan tisztában van a haláleset valóságával. A gyász folyamata lehetővé teszi azonban, hogy az új darabban kibontakozzon az a szituáció, amelyben a házastárs már nincs jelen, s így megfelelő helyet kereshet a számára a memóriájában.

A halál miatti gyász alapvető elemei hasonlóak az összes kultúrában. Az egyedi árnyalatok és a stílus eltérő lehet, de a folyamatok univerzálisak. A halált ugyanis minden kultúrában úgy dolgozzák fel, hogy a szerető család és a barátok körül veszik az özvegyet, a veszteséget szenvedőt, s megosztják a halotthoz fűződő érzéseiket, emlékeiket, amivel érzelmi támaszt nyújtanak. Az özvegy számára azonban a gyász igazi munkája csak ezután kezdődik.

A gyász tartalmáról többféle elmélet is született, s a tapasztalatokból különféle konklúziókat vontak le. A legfontosabb ezek közül, hogy a gyász 1. nagyon személyes és egyéni folyamat, 2. nincs konkrét menetrendje és 3. sok ember az élete javulásáról számol be, ha gyászon megy keresztül, amit poszttraumás fejlődés (post-stress grow) néven ismer a pszichiátria.

Elisabeth Kübler-Ross, aki a témakör legismertebb és egyik legrégebbi kutatója, úgy véli, a veszteségben a gyászoló a saját halálával szembesül, s ezt kell feldolgoznia, nem pedig a szeretett személyét. A svájci pszichiáter a folyamatot öt szakaszra bontotta: 1. a bánat-tagadás, 2. az alku, 3. a harag, 4. a szomorúság és 5. az elfogadás stációi pontosan bemutatják azt az utat, amelyet végig küzdve a gyászoló lemond a régi drámáról, hogy elfogadja, és élje az újat.

A tagadás azt jelenti, hogy az özvegy tovább éli a régi mélyen beleivódott darabot, s ezzel tartja az új traumatikus drámát sakkban. De a tagadás nem igazán működik, mert az igazság szükségszerűen teret nyer. Ezután megpróbálja a régi forgatókönyvhöz való ragaszkodás közben elhárítani az újat alkuk megkötésével. Ilyenkor törnek elő azok a gondoltok, amelyek hatására a sorshoz vagy a mindenhatóhoz fohászkodva mindent megígér, csak kapja vissza elvesztett párját. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy ez sem működik, dühös lesz a kérlelhetetlen sors igazságtalansága miatt, ami elvette tőle a házastársát. Végül utat enged a szomorúságnak. Majd hajlandó megadni magát, s elfogadni az új színművet, amit a halál, a veszteség és a régi társtól való visszavonhatatlan elkülönítés határoz meg. A régi darab végül elhalványul, s az új veszi át a helyét. Ezután ezt hordozza a memóriájában.


Annak érdekében, hogy megszabaduljon a régi drámától, a gyászolónak szembe kell néznie a fájdalommal és az összes érzéseivel, hogy megemészthesse a veszteséget. Ezek az érzések arról szólnak, amit a kapcsolatuk tényleges története létrehozott (szerelem, szomorúság, harag, irigység, gyűlölet stb.). Ez egy hosszú, sok időt kívánó folyamat. A halál feldolgozásának nagy munkája jellemzően egy egész évet igénybe vesz. Ezalatt az idő alatt a gyászoló deaktiválhatja az agyában a régi játék elemeit a kortikális színházban, ahogy a pszichológusok e drámák fizikai helyét emlegetni szokták. Ez lehetővé teszi, hogy a gyászoló elfogadja az új darabot, és a gondolatai fókuszát visszaterelje a saját életének folytatására.

A gyász sohasem igazán teljes vagy befejezett. A régi színmű leképezései ottmaradnak az agykéregben, mint a fantom végtagok. Amikor az utcán egy arcot lát a tömegben, vagy ismerős hajat, vagy egy ismerős testtartást, megjelenik a gondolat, hogy "Ó, hiszen ez ő!" De a legtöbbeknél ez a furcsa déjá vu már csak egy szép melankolikus emlék, ami azt jelzi, hogy a gyász feldolgozása megtörtént.

A gyász érzelmi feldolgozása általában egy évig tart, ennek "praktikus" okai is vannak, hiszen ezalatt az idő alatt átélhetjük azokat az évfordulókat, születésnapot, karácsonyt, amin a szerettünk már nem lehet ott. Ha a gyász ennél tovább tart, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni. Részletek! 

Mi segít a gyászban?

Mivel tudjuk, hogy a gyász nagyon egyéni folyamat, nincs olyan konkrét eljárás, gyakorlat, amely segít mindenkinek. Az emberek képesek nagyon kreatív módon feldolgozni a gyászukat. Ennek ellenére van néhány dolog, aminek általános pozitív kimenete lehet.

1. A fizikai egészség megőrzése. A gyász erősen igénybe veszi a testet, s ennek ellene kell dolgozni. Lényeges a legjobb étrend, alvási rend, valamin a testmozgás fenntartása minden nap, amennyire csak lehetséges.

2. Jelentést adni a dolgoknak. Ha az eseményeket kontextusba helyezzük, meglátjuk a történések mozgatórugóit s értelmét, akkor jobban érezzük magunkat.

3. Tisztelni a veszteséget. A gyászt sok ember azzal képes enyhíteni, ha módot talál az eltávozott személy örökségének folytatására, ami hosszú időre megszilárdítja az emlékezést. Sokan ezt valamilyen művészeti, mozgalmi, vallásos vagy a közösségi részvétellel oldják meg.

4. Az elvesztett idő és az elvesző élet. Amikor igazán mardosó a bánat, akkor úgy tűnik, lehetetlen, oly módon folytatni az életet, ahogyan korábban zajlott. Ha azonban sikerül megbizonyosodni róla, hogy maradtak működőképes részek az életükben, például a munkájuk vagy a napi tevékenységeik, akkor a gyászolók a veszteségükre is jobban tudnak összpontosítani. Az idő általában segít ebben a folyamatban.

5. Ne ítélje meg érzéseit! Aki az érzéseivel problémázik, csak az életét nehezíti meg. Ha a bánat miatt bármilyen érzések jelenjenek is meg, mindig hagyni kell teret, hogy ezek ne legyenek fojtogatóak. A javulás lehet, hogy csak hosszú idő után jelentkezik, de a feszültség oldása segít olyan pályán maradni, amely a gyászból való kilábaláshoz vezet.

Forrás: robertberezin.com, psychologytoday.com 

.

Üdvözletem! Tavaly nyáron elhunyt nagymamám borzasztó körülmények közt, és a pszichiáternél kötöttem ki reggeli hányingerrel, mikor felkeltem, mindenen forogtak gondolataim, és "semmi nem érdekel" érzésem volt. Ő Rexetint és 0,25 mg Frontint írt fel reggelente. Azt mondta, évekig kell szednem. Én év elején úgy döntöttem, abbahagynám, mert jól éreztem magam, ő azt mondta csak a gyógyszertől, még szednem kell kb. 2 évig. Átmentem másik pszichiáterhez, ő elmondta hogyan tegyem le a Rexetint először, szépen csökkentve adagot, fél, negyed, stb... 1 hónapja nem is szedem, és elkezdtem a Frontint letenni, 3/4 szemet szedve reggelente. De most megint gondok adódtak, és nem tudom ezért vagyok-e rosszul, hogy hiányzik a Frontin, vagy most kezd hiányozni a Rexetin? Reggelente megint hányinger, kattogó aggyal kelek fel, hogy minden hülyeségen jár az agyam, nem érdekel semmi... Szedjem újra Rexetint? nem szeretném. Vagy a Frontint növeljem vissza egész szemre? Vagy valami gyógyteát igyak, Valeriánát szedjek? Mit tegyek? Köszönöm választ!

Kedves Kérdező! Legjobb, ha megbeszéli a kezelőorvosával, akinél utoljára járt. Addig érdemes a Frontint visszaemelni egy szemre, ha az nem elég, akkor a Rexetint negyed szemre. Volt-e a gyógyszercsökkentésen kívül más külső stresszforr...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt növekszik, vastagszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag