"Egyetlen betegnek sem maradhat el kezelése"

HáziPatika

Megszűnik a sorszámhúzás, és a kemoterápiára alkalmas betegek kezelésének másnapra halasztása sem lesz engedélyezett - többek között erről is beszélt Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Népszavának adott interjújában.

Augusztus 1-től új előjegyzési rendszert vezettek be az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán. A betegeknek ezentúl nem sorszámot kell húzniuk; a terápiás terv felállításakor az onkológus meghatározza az elektronikus előjegyzési rendszerben a terápia kezdésének napját, és azon belül a kezelésre érkezés időpontját, szögezte le Polgár Csaba.

"Az aznapi kezelést előíró orvos fél nyolctól hívja be a betegeket, a következő kezelésre érkező betegek 10 perces, míg az első vizsgálatra érkezők 30 perces időközökben kerülnek sorra. Az előjegyzési idő tájékoztató jellegű, a rosszabb állapotú, mentővel érkező betegek elsőbbséget élveznek. A várótermek ajtaját 7 órakor nyitjuk, mivel addig takarítanak. A sorszámhúzás megszüntetésével nem lesz értelme 6 órakor vagy előbb érkezni az intézetbe" - mondta el a főigazgató.

Fontos változások lépnek életbe
Fontos változások lépnek életbe. Fotó: 123rf.com

A visszahívás is könnyebb lesz

Szűk folyosón várnak a sorukra a rákos betegek

Néhány napja óriási felháborodást váltott ki az a videofelvétel, amit az Index készített az Országos Onkológiai Intézetben: a kemoterápiára váró betegek már hajnali 5 órától sorban állnak egy szűk lépcsőházban. Részletek a cikkben.

Az elektronikus előjegyzési rendszer más területen is elősegíti majd a hatékony szervezést: ha például a beteg a vérvétel alapján nem alkalmas a kezelésre, elektronikus előjegyzést kap az újabb vérvétel napjára, illetve arra a napra is, amikor vissza kell jönnie. "Szakmailag meghatározott idő, valamint a vérkép javító kezelést követően kontroll vérkép alapján lehet folytatni a kezelést, a vérkép javulásának függvényében" - részletezte Polgár.

Nem halaszthatják másnapra a kezeléseket

A főigazgató más változásokról is szót ejtett: szintén augusztus 1-től lépett életbe az a szabályozás, amelynek lényege, hogy a kemoterápiára alkalmas beteg kezelésének másnapra halasztása nem engedélyezett. "Egyetlen intézetbe érkező betegnek sem maradhat el kezelése" - hangsúlyozta Polgár Csaba, majd hozzátette: ilyenre egyébként eddig is csak elvétve volt precedens, és csak az intézethez közel lakó betegeknél.

Amennyiben el szeretné olvasni a teljes interjút, ide kattintva megteheti. 


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső