Egy hónap alatt ennyi adósságot halmoztak fel a kórházak

Már a 110 milliárd forintot is elérhette a magyar kórházak kifizetetlen számláinak végösszege február végén.

88,4 milliárd forint adósságot görgettek maguk előtt február végén a kórházak a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Ha azonban a négy modellváltó orvosi egyetemi klinika mintegy 19 milliárdos tartozását is beleszámoljuk, akkor már a 110 milliárd forintot is megközelíti a végösszeg – írta meg az EconomX.

ideges egészségügyi dolgozó fogja a fejét
Már a 110 milliárd forintot is elérhette a magyar kórházak kifizetetlen számláinak végösszege február végén. Fotó: Getty Images

Óriás növekedés egy hónap alatt

Egy hónappal korábban, tehát január végén 67,6 milliárd forint volt a kórházak kifizetetlen számláinak végösszege, az egyetemi klinikákkal együtt viszont már nagyjából 81 milliárd forint tartozásról beszélhettünk, ami történelmi rekordnak számított. A fenti számokból azonban látható, hogy egyetlen hónap alatt csaknem 30 milliárddal emelkedett az egészségügyi intézmények adósságállománya.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 560 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 258, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 98 intézmény rendelkezik” – olvasható a cikkben.

Egy évtizedes problémáról van szó

Mint írták, a Honvédkórház tarozása januárról februárra egy milliárd forinttal nőtt, de hasonló mértékű az emelkedés több megyei kórházban is. A kórházi adósságok ügye azonban nem újkeletű, hanem egy évtizedes probléma a három legnagyobb orvostechnikai beszállító szerint.

Ha az intézmények nem rendezik a tartozásaikat, akkor jelentősen fokozódni fog eszközhiány. Ez pedig megnöveli a további kórházi leállások esélyét is – magyarázta Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Ma általában sok napsütésre számíthatunk, az ország északkeleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő szórványos jelleggel zápor, zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés is kísérheti. Az északnyugati szél olykor élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra