Az ellátást veszélyezteti a kórházak adóssága

Már nemcsak a kórházi beszállítók anyagi stabilitását, hanem az egész ellátórendszert veszélyezteti a 46 milliárdra duzzadt kórházi adósságállomány.

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet - az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) - Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levélben kérte közbejárásukat követeléseik megszerzése érdekében, miután hiába tesznek eleget szerződéses kötelezettségeinek, a termékek árát a számlák fizetési határidejének lejárta után sem kapják meg - írja a napi.hu .

Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között
Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között

A beszállítók azt mondják, gyakran fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között a törvényes 30 nap helyett, miközben közbeszerzésről lévén szó, semmi nem indokolja a késedelmet.

A legeladósodottabb kórházakról részletese itt olvashat!

A fekvőbeteg-intézmények lejárt adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember 30-án 46 milliárd forint volt. A beszállítók szerint ez a volumen már nemcsak a cégek pénzügyi stabilitását, hanem az egész egészségügyi ellátórendszert is veszélyezteti. Az adósságállomány a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve év végére 55-60 milliárdra is rúghat. Miután az eddigi gyakorlat szerint a nagyobb adósságot kimutató intézmények arányosan magasabb összegű konszolidációs juttatásban részesültek, a növekedés üteme az év végéhez közeledve felgyorsul.

A vállalatokat képviselő szövetségek a levelükben kiemelték: a tendereztetés által generált éles versenyhelyzetben az áraikban nem tudják érvényesíteni a fizetési késedelmet. Ezt pedig a KSH adatai is alátámasztják: az elmúlt 5 évben az orvostechnikai eszközök inflációja az évi 1 százalékot sem érte el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: