A legeladósodottabb kórházak

HáziPatika

Február végére meghaladta a 22 milliárd forintot a 2018 elejére (elméletben) adósságmentesített magyar kórházak adósságállománya. A tartozások a szokottnál is masszívabban, 3,8 milliárddal gyarapodtak egy hónap alatt - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Tovább nőtt a kórházak adóssága

Február végére újabb 3,8 milliárddal nőtt a fekvőbeteg intézmények adóssága, ezzel a kifizetetlen számlák értéke meghaladta a 22 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt, a konszolidációt követően csak március végére érte el ezt a szintet (22,7 milliárd forint) az adósság - írja cikkében a Napi.hu.

Tovább nőtt a kórházak adóssága, Honvédkórház kórházak adóssága kórházak adósságrendezés adósságállomány betegellátás
Még tovább növekedett a kórházak adóssága

A MÁK adataiból kitűnik, hogy a megszokottan legtöbb tartozást felhalmozó Honvédkórház idén még egyik hónapban sem kezdett adósságot duzzasztani, azaz az intézmény szokásos 4-500 milliós havi növekménye nélkül is "sikerült" akkora gyarapodást produkálnia az intézményeknek, mint korábban.

Nem sikerül az adósságrendezés?

Nem utal pozitív változásra a tartozásállomány lejárat szerinti szerkezete. A 3,8 milliárdos havi pluszból majdnem 1,6 milliárd forintnyi a 60 napnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák értékét gyarapította, amely így 6 milliárd forint fölé nőtt. Azaz két hónappal a konszolidáció után a tartozásállomány több mint 27 százaléka, 6,1 milliárd forint régóta fennálló tartozás.

Tavaly november végén 56 milliárdos kórházi adósságkonszolidációt harangozott be az egészségügyért felelős államtitkár. Később kiderült, ebből a kórházak 44 milliárdot kapnak, úgymond a működés támogatására, 30 napon túl lejárt tartozásaik rendezésére. A november végi, 46,8 milliárdos lejárt tartozásállomány a rendezés után, december végére mégis még mindig 15,4 milliárdon állt, benne 8,7 milliárdos 30 napon túli lejáratú tartozással.


Az adósságrendezésnél a kórházaknak juttatott pénzt nemcsak a lejárt számlák összege alapján számolták ki, hanem bizonyos szempontrendszert használva súlyozásnak az egészségpolitikai célokat is figyelembe vették.

Három kórház tartozik a milliárdos adósok klubjához:

  • a Péterfy Sándor utcai kórház (1,7 milliárd),
  • a Szent János (1,06 milliárd)
  • és a Békés megyei kórház (1,08 milliárd).

A dobogósokhoz közel áll még a maga 964 milliós adósságával a Bajcsy kórház. A havi növekedésben a Péterfy és a Dél-pesti kórház áll az élen 250, illetve 254 milliós plusszal - írja a lap.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső