Koronavírus: egy macska is elkapta a fertőzést

Új koronavírus okozta fertőzést mutattak ki egy macskánál Belgiumban. Ez az első ismert eset, amikor egy macskát betegített meg a mostani világjárványért felelős kórokozó.

Február végén egy kutyánál is új koronavírus okozta fertőzést találtak Hongkongban. Részletek itt.

Az esetről a belga egészségügyi szolgálat (FPS Public Health) számolt be egy múlt pénteki sajtótájékoztatón. A macska gazdája nem sokkal azt követően tapasztalta magán a COVID-19 megbetegedés tüneteit, hogy hazatért egy észak-olaszországi utazásból. Nagyjából egy héttel később kedvencén is betegségre utaló jeleket vett észre, így hányást, hasmenést és légzési nehézségeket. A gazdi által begyűjtött hányás- és székletmintát végül a Liége-i Egyetem állatorvosi karán vizsgálták meg, ahol az elvégzett genetikai tesztek SARS-CoV-2-vírus jelenlétét mutatták ki a mintákban.

koronavírus, világjárvány, COVID-19, SARS-CoV-2, macska, házi kedvenc
Macskák is elkaphatják, de valószínűleg nem terjesztik a koronavírus-fertőzést. Fotó: Getty Images

Dr. Steven Van Gucht virológus professzor, a belgiumi járványügyi helyzet szövetségi szóvivője már a pénteki bejelentéskor is hangsúlyozta, hogy egy elszigetelt esetről van szó. Kiemelte továbbá, hogy a vírus emberről került át állatra, nem pedig fordítva. Az állatról emberre terjedő fertőzés kockázata rendkívül alacsony. A macska végül kilenc nap elteltével kigyógyult a betegségből.

A macska a fertőzés zsákutcája

Mint azt Van Gucht a livescience.com-nak nyilatkozva elmondta, a macskák és emberek légzőszervrendszeri sejtjeinek felszínén hasonló "ajtógombok" helyezkednek el, amiken keresztül a SARS-CoV-2 utat találhat a sejtekbe. Ismert ugyanis, hogy a vírus az egyébként a vérnyomás-szabályozásban részt vevő ACE2-receptorokhoz kötődve támadja meg a sejteket. Ez a receptor pedig igen hasonló a két faj esetében. Vélhetően ez a magyarázata tehát annak, hogy miként betegedhetett meg a fertőzött nő négylábú társa.

A huffpost.com által megkérdezett állatorvos szakértő, dr. Janes Sykes, a Kaliforniai Egyetem macskákat és kutyákat érintő fertőzésekkel foglalkozó kutatója úgy fogalmazott, a házi kedvencek egyfajta zsákutcának számítanak az új koronavírus terjedése szempontjából. Bár megbetegedhetnek, de nem bocsátanak ki elegendő vírust ahhoz, hogy megfertőzzenek embereket vagy más állatokat. Egyelőre nem is ismert olyan eset, amikor házi kedvenc adta volna át embernek a koronavírus-fertőzést. Ugyanakkor ahhoz még nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy minden kétséget kizáróan ki lehessen jelenteni, hogy ez egyáltalán ne is lenne lehetséges. "Általában véve viszont sokkal valószínűbb, hogy egy másik embertől kapjuk el a fertőzést" - szögezte le Sykes.

Hasonló állásponton van Van Gucht is, aki szerint az emberről állatra terjedő fertőzések nem tekinthetőek számottevőnek a mostani járvány esetében. Úgy fogalmazott, a macska csupán az emberek között keringő járvány egy mellékes áldozata, és nem játszik érdemi szerepet a vírus terjesztésében. Hozzátette továbbá, hogy a SARS-CoV-2-fertőzés minden kétséget kizáró igazolásához vérmintát kell venniük a macskától, hogy aztán abból mutassák ki a vírusra jellemző specifikus antitesteket. Mindezzel azonban várniuk kell addig, amíg az állat és gazdája karanténban vannak.

Forrás: livescience.com ; huffpost.com

Mit tanácsol a világjárvány átvészelésére a 108 éves asszony, aki túlélte az 1918-as spanyolnáthát és két világháborút is? Olvassa el az nlc.hu cikkét ide kattintva !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)