A házi kutyaeledelek buktatói

Az egészségtudatosan élő emberek körében egyre gyakoribb, hogy nemcsak maguknak, hanem a házi kedvenceiknek is megpróbálnak házilag ételt készíteni. Mire érdemes ilyen esetekben fokozott figyelmet fordítani?

Miért esznek időnként füvet a kutyák és a macskák? Részletek itt.

A házilag készített kutyaeledelek egyik legnagyobb előnye, hogy az alapanyagokban nálunk van a teljes kontroll. Eközben azonban még az sem mindegy, hogy honnan szerezzük be a recepteket. Egy 2013-ban készült tanulmányban 200 olyan receptet vizsgáltak meg, amelyet különböző weboldalakról, kutyákkal kapcsolatos könyvekből gyűjtöttek össze. A kutatók arra jutottak, hogy ezeknek mindössze 5 százaléka bizonyult valóban egészségesnek, illetve minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó kutyaeledelnek.

Nem mindenki tartja be az ajánlásokat

Mindez természetesen nem jelenti, hogy ne lenne jó ötlet házilag ételt készíteni a kutyának. A recepteket, ajánlásokat azonban hiteles forrásból, például kifejezetten állatdietetikára specializálódott szakembertől, orvostól érdemes beszerezni internetes keresgélés helyett. Ha pedig megszereztük a recepteket, nagyon fontos, hogy pontosan tartsuk is magunkat ahhoz, ami bennük áll.

Házilag is készíthetünk eledelt a kutya számára
Házilag is készíthetünk eledelt a kutya számára

Az elhízott kutyák nagyon hasonlóan viselkednek, mint az elhízott emberek. Részletek itt.

Egy 2014-es kutatás szerint ugyanis a megkérdezett gazdik 30 százaléka még annak ellenére is változtatta az összetevők mennyiségét, illetve esetenként magukat az összetevőket, hogy a kutatásban részt vevő orvosok kifejezetten felhívták a figyelmüket rá, hogy ne tegyék. Emellett 40 százalékuk nem figyelt a hozzávalók mennyiségére, 74 százalékuk nem megfelelő mennyiségű sót, illetve zsiradékot tett az ételbe, 35 százalékuk pedig nem használt elég vitamint , ásványi anyagot és aminosavat tartalmazó kiegészítőt.

A biztonságos út

Ha egészen biztosak szeretnénk lenni benne, hogy a házilag készített kutyaeledelben minden olyan összetevő szerepel, amelyre az állatnak szüksége van, akkor érdemes utánajárni a legkönnyebben elérhető, előre összekevert kutyaeledel-alapoknak, hiszen már ilyenek is léteznek. És persze nem kötelező akkor sem a házi táplálásra átállni, ha szeretnénk, hogy a kedvencünk egészséges legyen: ha jó minőségű ételt kap a kutya, valamint megfelelő mennyiségben is, akkor bőven elég a fogyasztása 10-15 százalékát házilag készített tápból fedezni.

Forrás: petmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: