Stroke-ot kapott, kutyája mentette meg a fiú életét

A border collie elszántan próbálta felébreszteni a fiú szüleit, amíg végül megértették: nagy a baj.

A 17 éves Gabriel álmában kapott agyvérzést, amíg a szülei még javában aludtak egy augusztusi hajnalon. A texasi fiú border collie-ja – bár nem volt mellette – még a csukott ajtón keresztül is megérezte, hogy baj van, ezért beszaladt a fiú szüleinek szobájába, és kitartóan igyekezett őket felébreszteni. "A szokásosnál is jobban bökdösött, hogy megmozduljak" – emlékezett vissza Amanda Tanner, Gabriel édesanyja. Mivel azt hitte, hogy Axelt ki kell engedni, kinyitotta neki a hátsó udvarra vezető ajtót. Ám ahelyett, hogy a kutya kiment volna, leszaladt a lépcsőn Gabriel szobájához, és elkezdte a lábaival kaparni az ajtaját. Mivel nem hagyta abba a kaparást, a nő végül benyitott fia szobájába, ekkor látta meg, hogy nagy baj történt – számol be az esetről a The Guardian.

border collie, pásztorkutya
A border collie-t - kivételes intelligenciája miatt - számos ügyességi versenyen indítják. Fotó: Getty Images

Ha a kutya nem lép időben, nem tudták volna megmenteni

Bár Gabriel magánál volt, beszéde teljesen érthetetlen volt, miközben megpróbálta elmondani, hogy a jobb oldala teljesen elzsibbadt és alig lát. Azonnal a sürgősségi osztályra vitték, ahol megállapították, hogy az amúgy egészséges, sportos tinédzsernek valójában stroke-ja volt. A kórházban számos kezelésen esett át, két hét után pedig hazaengedték, hogy otthonában gyógyulhasson tovább. Most is rendszeresen jár különféle kezelésekre, és még az orvosokat is meglepte, milyen gyorsan halad a felépülésben. Gabriel egyelőre magántanuló, de az a célja, hogy a tavaszi futballszezon indulásakor újra folytathassa a középiskolát. Egyelőre azonban fennál a veszélye nála egy újabb agyvérzésnek.

A Gabrielt kezelő idegsebész, Dr. Sabih Effendi szerint a tinédzser nem épült volna fel, ha Axel nem ébreszti fel a szüleit. A Houston környéki Spring településen élő családban azóta Gabriel a megmentőjével egy szobában alszik, a kutya pedig nappal is folyamatosan őrzi őt, szinte el sem mozdul mellőle. A fiú ajtaját már nyitva hagyják éjszaka, hogy a kutya ki-be járhasson. Axel különleges kutya: mindig is nagyon érzékeny volt, megérzi, ha valamelyikünknek rossz napja van – mondta el az édesanya.

Stroke során a nem megfelelő véráramlás az agyszövetek károsodását okozza. A későbbi bénulás elkerülése érdekében a beteget mielőbb strokecentrumba vagy neurológiai osztályra kell juttatni. Stroke esetében az alábbi tünetek fordulnak elő leggyakrabban: féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása, látótérkiesés, a szemhéj csüngése, kettőslátás, hányinger, illetve szédülés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra