Lesből támadnak a varjak, így előzheted meg a sérülést

Egyre több a városlakó dolmányos varjú, ilyenkor tavasz közepén pedig fiókamentő akcióik során hajlamosak akár az embert is hátbatámadni.

Elkezdődött a varjak költési időszaka, és április végétől június elejéig rámenősen védik a fészket elhagyó, még nem, vagy csak gyengén repülő, ezért földre kerülő fiókáikat a feléjük közeledő bármitől, így az emberektől is – számol be az Index az egyre szaporodó, ijesztő városi varjútámadásokról.

varjú, holló
Már a városokban érzik jól magukat. Fotó: Getty Images

Ne ess pánikba!

Leginkább Budapesten, de más nagyvárosokban is rendkívül zavaróak tudnak lenni ezek az akciók, olyan járókelő is volt már, akihez mentőt kellett hívni. A varjak nem tisztelnek sem óvodásokat, sem szemüvegeseket, és még a bicikliseket is képesek megkergetni, sőt kutyáknak is nekitámadnak. 

Ezek a madarak azért költöztek a városokba, mert miközben a mezőgazdaság eltüntette a fészkelőhelyeik nagy részét, a vadászok pedig folyamatosan irtották és a szarka, dolmányos varjú esetében üldözik ma is, ezért menekültek a településekre. Itt ugyanis nem lehet szabadon gyilkolni őket. És mivel okos állatok, azonnal meglátták a ragyogó lehetőséget az élelmiszer-maradékoktól roskadozó városokban, ami további hatalmas vonzerő számukra, beleértve az évente a tojásokból kikelő új generációk fiataljait is – mondta el a portálnak Orbán Zoltán ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a természetes fiókaféltő viselkedés csak üres, nagy hangú ijesztgetés, amit egyszerű elhessegetéssel kezelni lehet. Nem céljuk, hogy sérülést okozzanak, csupán távozásra akarnak bírni. Baj legfeljebb csak abból származhat, ha valaki komolyan veszi őket, pánikszerűen menekülni kezd, és mondjuk, hirtelen lelép a forgalmas úttestre, vagy elesik a biciklivel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra