Az állatok ezért szeretik a simogatást

Miért hálásak kedvenceink, ha simogatással jutalmazzuk őket?

Neuron, ami csak a simogatásra reagál

Egy korábbi tanulmány szerint az emberek szétstresszelik a kutyájukat, ha ölelgetik őket, hiszen ez a dominancia kimutatását jelenti. Helyette azt tanácsolták a szerzők, hogy simogatással, kedves szavakkal jutalmazzuk a kedvencünket - írja az Index. Ha jobban belegondolunk, nem tűnik túl értelmes dolognak, hogy egy állat élvezi, hogy egy másik lény fel-alá húzgálja a kezét a szőrén - valójában viszont az emlősök agyában van egy olyan neuron, ami csak a simogatásra reagál.

Különösen a friss, első kutyás gazdiknak lehet kezdetben gondjuk azzal, hogy értelmezzék a kedvencük viselkedését. Szerencsére az állat mindig egyértelmű jeleit adja annak, hogy jól érzi magát - csak tudni kell ezeket felismerni. Honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk szeret minket? Kattintson!

Kevesebb stressz a simogatás után

Ezt egy kutatócsapat 2013-ban mutatta ki, akik kísérleti egerek segítségével akartak többet megtudni a simogatásról. Az emlősök agyában rengeteg, a különféle ingerek széles skálájára reagáló neuron található: ha bőrüket megcsípjük, megböködjük, vagy megcsapkodjuk, akkor ezeknek a neuronoknak a nagy része ezt érzékeli. Az MRGPRB4+ nevű neuron viszont csak a gyengéd simogatásra reagál: ezért a tudósok előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt a neuront aktiválta. Az egerek, akik ezt a vegyületet megkapták, kevésbé voltak stresszesek, így rájöttek arra, hogy a simogatás nem csak élvezetes, de megnyugtató is az állatok számára.

Az állatok ezért szeretik a simogatást
Miért jó a kedvencünknek, ha simogatással jutalmazzuk? Fotó: 123rf

Ezután a kísérleti egere génjeit úgy módosították, hogy amikor aktiválják azokat, az MRGPRB4+ neuronjaik világítsanak: ezzel bizonyították, hogy ezek a neuronok a bőrben található szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. A kutatásból az is kiderült, hogy azért csak a simogatás aktiválja az idegvégződéseket, mert ezek viszonylag távol vannak egymástól.

Miért fejlődött ki a simogatás szeretete?

Ami egyelőre nem világos, hogy az emlősöknél miért fejlődött ki a simogatás szeretete az evolúció során, de a tanulmány alapján ennek az lehet az oka, hogy a higiéniás szempontból fontos kurkászást szívesebben végzik, és növeli a csoporton belüli bizalmat is, ami a túlélési esélyeiket is javítja.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)