Alaptalan a pánik a korai tiszavirágzás miatt?

Elterjedt az interneten a hír, hogy a szokatlan meleg miatt hamarabb indul idén a tiszavirágzás, ami a klímaváltozás miatti természeti egyensúly felborulását jelezheti. Szakértő adott választ a kérdésekre.

Kérészekről készült friss fotók alapján terjedt el a neten a „hír”, miszerint a korán jött és extrém meleg tavasz miatt jó két hónappal előbb kezdődött a tiszavirágzás. A 24.hu cikke szerint ugyanakkor a tiszavirágok rajzása az idén sem várható a megszokottnál korábban, egy rovar téves azonosítása okozza a jelenlegi félreértést. 

A tiszavirágzásként ismert, látványos természeti esemény egy bizonyos kérészfaj tömeges rajzása, amikor a rovarok naponta milliószám emelkednek a víz fölé, hogy a levegőben párosodjanak, lerakják petéiket, majd perceken belül el is pusztuljanak. Az esemény általában június második felében zajlik le, egy fotós ugyanakkor már most is kérészeket örökített meg, hónapokkal a megszokottak előtt. Többen is úgy gondolták, hogy ez a klímaváltozás miatt felborult természeti egyensúly újabb bizonyítéka lehet. 

A félreértést egy elevenszülő kérészfaj okozta, ezek nőstényei ugyanis már mostanság is fel-felbukkannak - mondta el a lapnak Dr. Kriska György biológus. A mainstream médiában is megjelent, Tiszalökön készült fotón nem a tiszavirág, hanem egy másik kérészfaj, az elevenszülő kérész (Cloeon dipterum) egy nőstényének úgynevezett szubimágóját látjuk. Egész Európában elterjedt, a Brit-szigeteken például ez a leggyakoribb kérészfaj, egyik egyedi jellemvonása pedig, hogy – a tisza- és dunavirággal ellentétben – állóvízben is képes kifejlődni. Sőt, elég ehhez egy néhány hétig megmaradó olyan apró víztest is, ami mondjuk egy építkezésen gyűlik össze az alapozásnál.

A tiszavirágzás tehát még nem kezdődött el, és bár célzott kutatás nincs arra vonatkozóan, hogy pontosan mi indítja el a rajzást, de a korai felmelegedés biztosan mellékes tényező - teszi hozzá a szakember.

Borítófotó: Rokonál Zotya Fotográfia

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra