Szokatlanul meleg volt a tél

Az elmúlt tél volt a harmadik legmelegebb az 1901 óta vezetett adatok szerint. Egyes helyeken pedig a tél egyetlen napján sem alakult ki egybefüggő hóréteg - állapította meg friss elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mostani tél középhőmérséklete 2,68 Celsius-fok volt, ami mindössze 0,04 fokkal marad el a második legenyhébb, 1997/1998-as tél középhőmérsékletétől. Mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabb volt az éghajlati normálnál: a december 3,1, a január 0,4, a február pedig 4,8 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

tél, enyhe tél, enyhe időjárás, melegrekord, hó, havazás
tél, enyhe tél, enyhe időjárás, melegrekord, hó, havazás

20 fokot is mértek februárban

Az országos napi középhőmérséklet decemberben és februárban általában több fokkal az átlag felett, januárban pedig az átlag körül alakult. A legnagyobb "pozitív anomália" december harmadik hetében és február elején alakult ki, egyes napokon ugyanis a 10 fokot is elérte a napi középhőmérséklet. Ezen a télen országos átlagban a leghidegebb nap középhőmérséklete még mínusz 3 fok alá sem süllyedt.

Az egész tél legalacsonyabb hőmérsékletét - mínusz 14,5 fokot - a szamosújlaki állomáson rögzítették december 6-án. Később a tél folyamán többször is megdőlt a napi maximumhőmérséklet országos rekordja. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét - 21,1 fokot - a Fertőrákoson rögzítették február 24-én.

Átlagos mennyiségű csapadék hullott

A következő öt év lehet a legmelegebb a Földön - olvassa el a részleteket!

Csapadék tekintetében országosan átlagosnak tekinthető a 2019/2020-as tél, a csapadék azonban nem egyenletesen oszlott el a hónapok között. A december és a február a szokásosnál csapadékosabbak volt, míg januárban az 1981-2010-es átlag fele sem hullott le. A tél az ország északi felében sokfelé havazással kezdődött, majd jelentősen melegedett az idő, és a csapadék a továbbiakban jellemzően eső formájában hullott. A karácsony előtti napokban mediterrán ciklonok okoztak kiadós esőt, és ekkor mérték az évszak legnagyobb napi csapadékösszegét is, ami 65,5 milliméter volt Bakonybél-Somhegypusztán. Ez egyben új országos napi rekord is.

Januárban csapadék főként gyenge szitálás, ónos szitálás és hószállingózás formájában fordult elő, a hónap végétől viszont már csapadékosabbra fordult az időjárás. Január 28-án egy hidegfront átvonulása miatt zivatarok, hózivatarok kíséretében lokálisan felhőszakadás, jégeső is előfordult. Pécsen megdőlt az országos napi csapadékrekord is. A februárt pedig gyakori frontátvonulások jellemezték, többször viharos szél kíséretében. Csak a hegyekben és északkeleten fordult elő néhány alkalommal havazás.

Országos átlagban 29 csapadékos nap volt 2019/2020 telén, ami eggyel kevesebb az 1981-2010-es átlagnál. Az ország déli és nyugati megyéiben azonban sok helyen a tél egyetlen napján sem alakult ki összefüggő hóréteg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció