Koronavírus: meglepő következmények

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám úgy tűnik, hogy pozitív hatása is van. A kór gyors terjedése miatt ugyanis olyan óvintézkedéseket vezettek be, amelyek következtében negyedével csökkent az ázsiai ország szén-dioxid-kibocsátása.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében számos óvintézkedést vezettek be Kínában. A január 25-ei holdújévi ünnep miatti szabadságolásokat például február 10-éig meghosszabbították, szigorú közlekedési korlátozásokat és lakóhelyelhagyási tilalmat vezettek be, sok gyár és üzem pedig szüneteltette működését.

Peking, Kína, közlekedés, korlátozások, óvintézkedések, koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, szén-dioxid-kibocsátás
Peking, Kína, közlekedés, korlátozások, óvintézkedések, koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, szén-dioxid-kibocsátás

Csökkent a kibocsátás

A turizmusra is kihat a koronavírus - olvassa el a részleteket!

Mindez azt eredményezte, hogy az utóbbi 2 hétben jelentősen csökkent az energiafelhasználás, és legalább 100 millió tonnával mérséklődött a szén-dioxid-kibocsátás is. Ugyanis míg 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben 400 millió tonnára rúgott az emisszió, addig idén nagyjából 300 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki Kína a február 3-a és 16-a közötti időszakban. A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás pedig 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva - állapította meg a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA).

Csak ideiglenes a csökkenés

A kutatók szerint a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések 15-40 százalékkal csökkentették a termelést néhány kulcsiparágban. A szénerőművek napi áramtermelése négy éve, az acéltermelés pedig öt éve nem volt ilyen alacsony, mint a vizsgált két hétben. Továbbá a Santung tartomány olajfinomítóiban is most volt a legkisebb szintű a termelés 2015 óta, noha Kína a világ legnagyobb kőolaj-importálója és -felhasználója.

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés csak ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény. "A járvány lecsengése után valószínű, hogy a gyárak maximalizálják majd a termelésüket, hogy kompenzálni tudják a leállás okozta veszteségeket" - magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: