Koronavírus: meglepő következmények

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám úgy tűnik, hogy pozitív hatása is van. A kór gyors terjedése miatt ugyanis olyan óvintézkedéseket vezettek be, amelyek következtében negyedével csökkent az ázsiai ország szén-dioxid-kibocsátása.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében számos óvintézkedést vezettek be Kínában. A január 25-ei holdújévi ünnep miatti szabadságolásokat például február 10-éig meghosszabbították, szigorú közlekedési korlátozásokat és lakóhelyelhagyási tilalmat vezettek be, sok gyár és üzem pedig szüneteltette működését.

Peking, Kína, közlekedés, korlátozások, óvintézkedések, koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, szén-dioxid-kibocsátás
Szinte üresen közlekedik egy metró a csúcsidőben Pekingben. Fotó: Getty Images

Csökkent a kibocsátás

A turizmusra is kihat a koronavírus - olvassa el a részleteket!

Mindez azt eredményezte, hogy az utóbbi 2 hétben jelentősen csökkent az energiafelhasználás, és legalább 100 millió tonnával mérséklődött a szén-dioxid-kibocsátás is. Ugyanis míg 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben 400 millió tonnára rúgott az emisszió, addig idén nagyjából 300 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki Kína a február 3-a és 16-a közötti időszakban. A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás pedig 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva - állapította meg a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA).

Csak ideiglenes a csökkenés

A kutatók szerint a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések 15-40 százalékkal csökkentették a termelést néhány kulcsiparágban. A szénerőművek napi áramtermelése négy éve, az acéltermelés pedig öt éve nem volt ilyen alacsony, mint a vizsgált két hétben. Továbbá a Santung tartomány olajfinomítóiban is most volt a legkisebb szintű a termelés 2015 óta, noha Kína a világ legnagyobb kőolaj-importálója és -felhasználója.

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés csak ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény. "A járvány lecsengése után valószínű, hogy a gyárak maximalizálják majd a termelésüket, hogy kompenzálni tudják a leállás okozta veszteségeket" - magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: