Komoly veszélyt jelentenek a tűzijátékok

A tűzijátékok káros környezeti hatásairól közöltek tanulmányt ausztrál kutatók. A rakéták miatt talajba és vizekbe kerülő szennyező anyagok az emberek egészségét is veszélyeztetik.

A tűzijátékok hosszú távon is káros hatást gyakorolhatnak a vadon élő állatokra és a környezetre – derült ki egy ausztrál egyetem kutatásából. A Pacific Conservation Biology című folyóiratban megjelent tanulmány eredménye szerint komolyabb veszélyt jelent ez a látványosság, mint azt korábban gondolták.

Nem csak az állatvilágot veszélyezteti

A perth-i Curtin Egyetem kutatói tanulmányukban áttekintették, milyen környezeti hatással jártak a tűzijátékok különböző nagy ünnepeken Indiában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Európa egyes részein. Megfigyelték, hogy a nagyszabású tűzijátékok idején jellemzővé válik, hogy elvándorolnak a térségből a vadon élő állatok, illetve megváltozik a szaporodásuk is. A kutatók szerint ez azt jelentheti, hogy a tűzijátékok akár hosszú távú hatással is lehetnek egyes állatfajok populációjára. Konkrét példaként említik, hogy egyes spanyolországi fesztiválok idején megrendezett tűzijátékok akadályozták a háziverebek párzását, illetve a chilei újévi tűzijátékok megzavarták az ott élő oroszlánfókák viselkedését a párzási időszak idején.

tűzijáték
Nem csak az állatok, de az emberek egészségét is veszélyezteti ez a látványosság. Fotó: Getty Images

Philip Bateman, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a tűzijátékok keltette erős zaj- és fényhatások nemcsak a háziállatokban keltenek feszültséget rövid távon, hanem hosszú távú zavarokat is okozhatnak a vadon élő állatoknál. A tűzijátékok során ráadásul számos szennyező anyag kerül a levegőbe, és jut be a talajba és a vizekbe, ami a vadon élő állatok és akár az emberek egészségét is veszélyeztetheti.

A problémákat lehetne enyhíteni azzal, ha a tűzijátékokat úgy időzítenék, hogy ne essenek egybe az állatok számára érzékeny vándorlási és párzási időszakokkal  javasolták a kutatók, akik szerint a legjobb megoldás azonban a tűzijátékok helyett más, környezetkímélőbb látványosságok, például drón- vagy lézershow-k használata lenne.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: