A tűzijáték ezért káros

A szilveszter egyik hagyományos látványossága, a tűzijáték nemcsak környezeti károkat okozhat, de az egészségünkre is káros lehet.

Az elmúlt években a tűzijátékot ellenzők elsősorban a hangzavarra és a pirotechnikai eszközök miatt elszökő állatokra hívták fel a figyelmet. Német orvosok azonban a közelmúltban azt is kimutatták : az újév napján a levegő finompor-terheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el, ami ingerli a légutakat, és felerősítheti bizonyos betegségek panaszait.

Így hatol a tüdőbe a szálló por Egy friss ENSZ-jelentés szerint 4,2 millió ember halálát okozta a környezeti levegőszennyezettség 2016-ban. Kattintson a részletekért!

Egy hasonló eredménnyel végződött kutatás hatására a közelmúltban az indiai hatóságok is szabályozták a tűzijátékok használatát. Ezentúl a vallási ünnepek alatt csak olyan "zöld" tűzijátékokat használhatnak, amelyek kisebb zajt és légszennyezettséget okoznak. A rakétákban lévő anyagok robbanáskor vízmolekulákat szabadítanak fel, amelyek a szálló port magukba zárva nem engedik szétterjedni azt a levegőben. Kutatások szerint azonban ezek az eszközök sem működnek teljesen környezetbarát módon, csupán némileg csökkentik a szálló por mennyiségét, és a szervezetre káros anyagok kibocsátását. A szakemberek öt pontban foglalták össze, hogy miért is károsítják az egészségünket ezek a látványos pirotechnikai bemutatók.

A szemnek sem tesz jót

A tűzijáték miatt a szálló por mennyisége ugrásszerűen megnő a levegőben, ami irritálhatja a torok és az orr nyálkahártyáját. Magasabb koncentrációban - ami leginkább azokat éri, akik közelebb tartózkodtak a felrobbant rakétákhoz - fejfájás , szédülés is kialakulhat miatta.

A tűzijáték az egészségünkre is káros lehet
A tűzijáték az egészségünkre is káros lehet

Betegségeket okozhat

A petárdák miatti légszennyezés különböző légzőszervi betegségeket okozhat - krónikus bronchitis, asztma, COPD , tüőgyulladás - illetve felerősíti a már meglévő betegségek tüneteit. Az asztmások különösen érzékenyek lehetnek a szálló por magas koncentrációjára.

Mérgező, radioaktív anyagok

A felrobbanó tűzijátékok színét olyan nehézfém-vegyületek - kadmium, ólom, króm, vagy az amúgy radioaktív bárium - kölcsönzik, amelyek nagyobb koncentrátumban rákkeltőek is lehetnek.

Halláskárosodást okoz

Az emberi fül számára a normális zajszint 60 decibel alatti, ami egy átlagos iroda hangerejének felel meg. Ha hosszabb ideig 85 decibelnél magasabb zajszintben tartózkodunk, a hallásunk már károsodhat. Egy tűzijáték felrobbanása meghaladhatja a 140 decibelt is, ami mellett a fülvédő használata is indokolt!

Veszélyben a kismamák

A tűzijátékok kilövésekor olyan gázok jutnak a levegőbe, amelyek a magzat egészségére is veszélyt jelenthetnek. Az erős zajterhelés is gondot jelenthet számukra, ezért a várandós nők jobb, ha szilveszter éjfélkor inkább a lakásban tartózkodnak.

Forrás: TimesNow

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra