Romániában is megjelent a rejtélyes májgyulladás

Tovább terjed a világban az ismeretlen eredetű hepatitisz. Ázsia után már Romániában is találtak fertőzötteket.


A világszerte felbukkanó májgyulladás öt év körüli gyermekeket érint, de a betegek között a legfiatalabb egy hónapos, a legidősebb 16 éves. Hivatalosan ismeretlen eredetű hepatitiszként tartják nyilván, de a feltételezések szerint a koronavírus hosszú távú következményeihez sorolják. Ez azt jelenti, hogy egy olyan adenovírus állhat a betegség hátterében, amellyel szemben - normális körülmények között - első életéveikben ellenállóvá válnak a gyermekek, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megakadályozták.

Az adenovírushoz köthető májgyulladás hányással és hasmenéssel jár. Fotó: Getty images
Az adenovírushoz köthető májgyulladás hányással és hasmenéssel jár. Fotó: Getty images

A friss hírek szerint Ázsiában és Romániában is megtalálták az első olyan gyereket, akinek májgyulladása van – írta a CNBC. Az ezúttal Japánban regisztrált betegség egyelőre nagyon kevés gyereket ért el, de az arányok aggasztók: világszerte 170 esetből egy végződött halállal, viszont 17 gyereknél májátültetést kellett végrehajtani – azaz minden tizedik esetben.

A világon elsőként az Egyesült Királyságban fedezték fel a betegséget idén januárban. A szigetországban jelenleg 114 eset ismert, Spanyolországban 13, Izraelben 12, és az Egyesült Államokban 9. A további 22 esetet 12 országból jelentették, Japánnal együtt. Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) szerint az esetszámok növekedése várható.

A betegség már Romániában is megjelent - erősítette meg a bukaresti egészségügyi minisztérium az MIT tudósításában. A tárca közleménye szerint egy ötéves, Ilfov megyei kislányról van szó, akit április 4-én utaltak be heveny májgyulladással egy bukaresti kórházba. A páciensnél az ismert vírusos májgyulladások egyik típusát és autoimmun betegséget sem sikerült beazonosítani. A gyermek nem járt külföldön, nem került érintkezésbe egyik olyan gyanús májgyulladásos esettel sem, amelyről a WHO számolt be. A páciens tüneti kezelést kap, állapotát sikerült stabilizálni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)