Romániában is megjelent a rejtélyes májgyulladás

Tovább terjed a világban az ismeretlen eredetű hepatitisz. Ázsia után már Romániában is találtak fertőzötteket.


A világszerte felbukkanó májgyulladás öt év körüli gyermekeket érint, de a betegek között a legfiatalabb egy hónapos, a legidősebb 16 éves. Hivatalosan ismeretlen eredetű hepatitiszként tartják nyilván, de a feltételezések szerint a koronavírus hosszú távú következményeihez sorolják. Ez azt jelenti, hogy egy olyan adenovírus állhat a betegség hátterében, amellyel szemben - normális körülmények között - első életéveikben ellenállóvá válnak a gyermekek, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megakadályozták.

Az adenovírushoz köthető májgyulladás hányással és hasmenéssel jár. Fotó: Getty images
Az adenovírushoz köthető májgyulladás hányással és hasmenéssel jár. Fotó: Getty images

A friss hírek szerint Ázsiában és Romániában is megtalálták az első olyan gyereket, akinek májgyulladása van – írta a CNBC. Az ezúttal Japánban regisztrált betegség egyelőre nagyon kevés gyereket ért el, de az arányok aggasztók: világszerte 170 esetből egy végződött halállal, viszont 17 gyereknél májátültetést kellett végrehajtani – azaz minden tizedik esetben.

A világon elsőként az Egyesült Királyságban fedezték fel a betegséget idén januárban. A szigetországban jelenleg 114 eset ismert, Spanyolországban 13, Izraelben 12, és az Egyesült Államokban 9. A további 22 esetet 12 országból jelentették, Japánnal együtt. Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) szerint az esetszámok növekedése várható.

A betegség már Romániában is megjelent - erősítette meg a bukaresti egészségügyi minisztérium az MIT tudósításában. A tárca közleménye szerint egy ötéves, Ilfov megyei kislányról van szó, akit április 4-én utaltak be heveny májgyulladással egy bukaresti kórházba. A páciensnél az ismert vírusos májgyulladások egyik típusát és autoimmun betegséget sem sikerült beazonosítani. A gyermek nem járt külföldön, nem került érintkezésbe egyik olyan gyanús májgyulladásos esettel sem, amelyről a WHO számolt be. A páciens tüneti kezelést kap, állapotát sikerült stabilizálni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra