Rekordot döntött a világ legöregebb társadalma

A történelem során először lépte át a tíz százalékot a 80 éves és annál idősebb korosztály teljes népességen belüli aránya Japánban. Magyarán tíz japán állampolgárból egy mára már betöltötte a 80-at.

A világon a japán a legidősebb társadalom, ha a 65 év felettiek népességbeli arányát vesszük alapul. Mint azt a BBC írja, ez a mutató 29,1 százalék Japánban, a következő évtized végére pedig az előrejelzések szerint megközelítheti a 35 százalékot is. Összehasonlításképpen a listán második Olaszországban a lakosság 24,5 százaléka, a harmadik Finnországban a 23,6 százaléka 65 évnél idősebb. Magyarországon a tavalyi népszámlálási adatok alapján a népesség 21 százalékát teszik ki az idősek.

idős járókelők Japánban
Japánban a népesség közel 30 százaléka betöltötte a 65. életévét. Fotó: Getty Images

A japán társadalom elöregedése gazdasági szempontból is egyre nagyobb problémát idéz elő, amit az évről évre csökkenő születésszámok is súlyosbítanak. A távol-keleti országban ma a dolgozók több mint 13 százaléka betöltötte a 65. életévét, de még ez sem tudja ellensúlyozni a társadalombiztosítási rendszerre nehezedő terheket. Eközben a születésszámok növelésére tett kísérletek is kevés sikert hoztak a szigetországban, amiben jelentős szerepet játszik a megélhetési költségek fokozatos emelkedése, illetve a rengeteg túlórázás.

Persze a születések alacsony száma más országokban is tapasztalható jelenség, de Japánban különösen súlyos mértékűvé vált. Tavaly kevesebb mint 800 ezer gyermek született csupán az országban, ami a 19. század óta vezetett feljegyzésekben a legalacsonyabb érték. Fél évszázaddal ezelőtt, az 1970-es években még évente kétmillió japán újszülöttet regisztráltak. Kisida Fumio miniszterelnök idén januárban úgy fogalmazott, országa immár a működésképtelenség határára sodródott a csökkenő születésszámok következtében. Ennek ellenére az állam egyelőre vonakodik külföldi munkaerőt befogadni a kialakult helyzet ellensúlyozására.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra