Mi történik a légikatasztrófa áldozatainak családtagjaival?

A lezuhant gép utasa hátrament, kikereste a bőröndjét a roncsok közül, és elsétált, mintha mi sem történt volna. Más üvöltve rohan be az erdőbe. Akad, aki mozdulatlanul ül, a családtagjait sem ismeri fel. Mi zajlik le ilyenkor az ember fejében?

Mi történik az emberben, ha légi katasztrófa áldozatává válik ő maga vagy a családtagja? Milyen reakciókat válhat ki a katasztrófa híre a családtagokból? Hogyan közlik a szerencsétlenség tényét a hozzátartozókkal úgy, hogy minél kisebb legyen a sokk? - kérdeztük Kiszely Márta klinikai szakpszichológust, terapeutát.

- A világ minden légitársaságánál megvan erre a protokoll. Önkéntesek segítenének ilyenkor, hogy minél többen foglalkozhassanak az érdeklődőkkel, a helyszínen lévő családtagokkal. A cég dolgozóiból álló önkéntes csapat speciális kiképzést kap, hiszen váratlan, inadekvát reakciók is előfordulhatnak.

Légi katasztrófás oktatófilmmel, valódi esetek feldolgozásával képzik a személyzetet. Egy ilyen filmben lehetett látni, hogy lezuhant a gép, az utas hátrament, nem látszott rajta semmi, a roncsok közül kikereste a bőröndjét, és elment, mintha mi sem történt volna. Volt, aki üvöltve rohant be az erdőbe, se jobbra, se balra nem nézve, volt, aki magába roskadtan, mozdulatlanul ült, volt, aki a családtagjait sem ismerte fel. Ezt megváltozott tudatállapotnak nevezik.

Ugyanez zajlik le a hozzátartozókban a tragédia hallatán, kiszámíthatatlan, hogy miként reagálnak a bejelentésre - magyarázta a szakember.

Kríziskommunikációnak nevezik azt, amit ilyenkor a légitársaság a hozzátartozókkal, illetve a nyilvánossággal folytat.

  • Trauma esetén az ember nem tudatos énvédelme működésbe lép, a tudatállapot beszűkül, és csak kevés információt képes befogadni. A szorongásszint megnő, bekapcsol a szervezetben az úgynevezett "alarm-reakció", az illető hatalmas stresszben van. Megnő a feszültségszint.
  • Aztán követezik a tagadás. A hozzátartozó olyan információkra vágyik, amelyek semmissé, meg nem történtté tehetnék a baleset tényét. Az is előfordul, hogy a családtag inkább nem kérdez - így nem kell szembesülnie a tényekkel. Van, aki kibúvókat keres, "biztos túlélte, jó helyen ült, ő nem halhatott meg..."
  • A harmadik fázis a regresszió, ebben gyakori a sírás. Van, aki próbálja elfojtani a sírást, hárít, és van olyan is, aki vádaskodni kezd.

Ezek a szintek egymásra épülnek, többé-kevésbé így zajlik le a folyamat, bár van, aki nem vádaskodik.

A projekció, a repülőtársaság megvádolása, a személyzettel való kiabálás intelligenciától teljesen független! Nagyon magas IQ-nál is előfordul. - Mit lehet csinálni?

- Általában az a jó, hogy ha viszonylag kis csoportot lehet létrehozni a hozzátartozókból, és minden kis csoportra jut pszichológus vagy segítő. Egyrészt természetesen a megnyugtatás az egyik feladat. Ha sír valaki, akkor nem kell azt mondani, hogy ne sírjon, hanem ott kell állni mellette, ahogy ezt mi hívjuk: elkötelezetten kísérni. Hozzáérni, megsimogatni a vállát, együttérzést kifejezni. Ilyenkor nagyon fontos beszélni hozzá, beszéltetni. Aki nem tud beszélni, azt kicsit megnyitni, aki sokat beszél, azt meghallgatni.

A hozzátartozók nem tudnak, nem akarnak várni. És bár nincs még újabb hír, ők mindig kérdeznek. Fontos tudni, hogy ez nem azért van, mert bosszantani akarják a személyzetet, a hozzátartozók számára a bizonytalanság a legrosszabb. Nem feltétlenül kell új híreket mondani (hiszen nincsenek), azzal is beérik, ha megerősítik az előzőt, vagy azt mondják, hogy nincs újabb információ. Nem elég, ha azt mondják, hogy "értesíteni fogjuk, ha megtudunk valamit".

- Előre jelezhető, hogy ki fog szélsőségesen reagálni a hozzátartozójával történt balesetre?

- Nem. Legalább két dologtól függ, hogy kiből mit hoz elő a trauma. Függ a személyiségtől, és az úgynevezett változás-indexétől, tehát attól, hogy az elmúlt évben milyen veszteségek érték, meghaltak-e, megsérültek-e más családtagjai. Ettől is függ, hogyan reagál az aktuális élethelyzetre.

- Az azonnali sokkot követi a poszttraumás stressz. Ennek a kezelésében is segítenek az érintett légitársaságok?

- Nem tudom, hogy hivatalosan feladat-e, de fel szokták ajánlani, hogy lehet kezelést igénybe venni. Stresszoldó technikákat tanítunk és alkalmazunk, és van egy kognitív átdolgozó, feldolgozó része is a terápiának - de ez hónapokig, akár több mint 1 évig is tarthat.

A poszttraumatikus stressz zavar tünetei:

  • a trauma újraélése álmokban, rémálmokban;
  • érzelmi elzárkózás, a környezet elhanyagolása - például hozzátartozó halálakor vagy saját trauma átélése után anyák nem látják el kisgyermeküket;
  • felfokozott stresszhelyzet: a szervezet állandó készenlétben van, például hétköznapi hangokra is hevesen reagál;
  • különböző erős érzelmek uralkodnak el: depresszió, félelem, pánik, agresszió - például a szülő hamar kiabálni kezd, vagy megüti a gyerekét;
  • alvászavar (nem tud elaludni vagy állandóan felébred);
  • a traumára emlékeztető ingerek kerülése (ha vendégségben meglát egy repülőmakettet, sírva fakad; gyakori, hogy nem ül többé repülőgépre, hiszen emlékezteti a veszteségre);
  • emellett testi tünetek is megjelenhetnek.

- Milyen módszerekkel kezelik poszttraumatikus stressz zavart?

- Az egyik legfontosabb a relaxáció, ez közvetlen fiziológiai változást tud előidézni. Támogatni kell a gyászmunkát is, segíteni emlékezni (a pozitív dolgokra is), és megértetni, hogy az élet megy tovább. A cél, hogy meg tudja gyászolni, el tudja engedni a hozzátartozóját, és végül tudjon arra koncentrálni, hogy az élet tovább folyik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra