Iskolaőr mentett meg egy tanárt Kurityánban

Epilepsziás rohamot kapott az egyik tanár múlt kedden a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye udvarán. A mentők kiérkezéséig az intézményben szolgálatot teljesítő iskolaőr látta el a bajbajutottat.

„Ez a keddi volt a harmadik napom ebben az iskolában, és a délutáni foglalkozások után arról kérdeztem az intézmény néhány pedagógusát, hogy szerintük mely gyerekekre kellene jobban odafigyelnem, amikor az egyikük hirtelen megingott, és kapkodni kezdett levegő után” – mondta el Szabó József iskolaőr a Zsaru Magazinnak nyilatkozva. „Olyan gyorsan esett össze, hogy nem tudtam elkapni. Ehhez kicsit távol is álltam tőle, de rögtön mellé térdeltem, és stabil oldalfekvésbe helyeztem. A nyelvét is kihúztam, hogy a légzése rendben legyen, és azzal nem is volt gond. A szíve sem állt meg, csak nagyon rosszul volt. Az iskolaőrképzésen megmutatták nekünk, hogy milyenek az epilepsziás tűnetek, és ő is ilyeneket produkált, ezért megkértem a jelen lévő tanárokat, hogy kerítsenek valahonnan párnákat, takarókat, nehogy a betonon beverje a fejét vagy más végtagját, mert igencsak rángatózott” – tette hozzá.

Szabó József, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság iskolaőre
Szabó József, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság iskolaőre. Fotó: Rendőrség

A mentősök tíz percen belül kiérkeztek a helyszínre. „A tanárok mindenben segítettek, jól együtt tudtunk működni, és a mentősök meg is jegyezték, hogy helyesen jártunk el. Korábban ilyenben még nem vettem részt, de tudtam, mit kell tenni, és azt is, hogy azonnal kell cselekedni. Azóta azt is megtudtam, hogy ennek a pedagógusnak ez volt az első komolyabb rosszulléte. Azt hallottam, már jobban van, és ezt is kívánom neki” – fogalmazott Szabó, aki korábban biztonsági őrként dolgozott. Két évvel ezelőtt, 61 évesen döntött úgy, hogy jelentkezik iskolaőrnek, végül fel is vették a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományába. Az elmúlt két tanévben a Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskola iskolaőre volt, idén szeptembertől került át a kurityáni iskolába, ahol speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak.

Idén májusban szintén az iskolaőr sietett egy ájult diák segítségére egy Fejér megyei általános iskolában.

„Úgy gondoltuk, erre a feladatra Józsi lehet a megfelelő ember. Azon túl, hogy megvan benne az iskolaőri feladatok ellátásához szükséges határozottság, nagypapás nyugalmat is áraszt magából, és nagyon alkalmazkodó. Szívesen vállalta, hogy nyugdíj előtti utolsó szolgálati évében speciális nevelési igényű gyerekekre kell ügyelnie” – árulta el Jaskó Judit főhadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és baleset-megelőzési főelőadója, iskolaőr-koordinátor. A megyei iskolaőrök képzésében, az egészségügyi, elsősegélynyújtási ismeretek oktatásában aktív szerepet vállalnak az Országos Mentőszolgálat munkatársai.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra