Ezért kell ismerned a mérgekre utaló narancssárga jelzéseket

Számos olyan vegyi anyag lehet a lakásodban, ami komoly mérgezést okozhat. Ezért érdemes megtanulni a rajtuk lévő figyelmeztető jelzések jelentését.

A vegyi anyagok sok előnnyel járnak, segítségünkre lehetnek. Jó tudni azonban, hogy számos veszélyt is hordoznak mind az egészségünkre, mind a környezetünkre. A takarítás közben használatos tisztítószerek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek súlyos egészségkárosító hatással bírnak belélegzés, lenyelés vagy akár már a bőrünkre kerülés esetén. De olyan ártalmatlannak tűnő dolgaink is, mint az illóolajok, körömlakklemosó vagy egy parfüm is ezen a listán helyezkednek el – sorolja a Pénzcentrum.

Főleg a gyerekekre veszélyes

A lakás minden pontján megtalálhatóak olyan háztartási szerek, amelyek mérgezést okozhatnak, különösen veszélyeztetve ezzel a kisgyermekeket. A vegyi anyagok gyártóinak kötelességük, hogy a veszélyes anyagok és keverékek címkéjén kiemeljék a biztonságos használat fontosságát, és felhívják a figyelmet az egészségügyi kockázatokra. Ezenkívül bizonyos vegyszereket gyerekbiztos zárral kell ellátniuk. Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a mérgezéses balesetek előfordulásának esélyét, azonban a háztartási szerek biztonságos használata és tárolása már a felhasználók felelőssége.

Évente több száz mérgezéses baleset történik a gyerekek körében, és ezek 60 százaléka az 1-4 éves korosztályt érinti. A gyermekkori mérgezések legtöbbször a helytelen tárolás és a szülői figyelmetlenség következményei, amelyek megfelelő ismeretek és odafigyelés mellett megelőzhetők lennének.

A termékeken található szimbólumok, melyekre figyelni kell: 

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra