„A randin büdös lesz a szád, ha cigizel”

Az egészségügyi megelőző programok bevezetésével több mint 23 ezer ember életét menthetnénk meg évente. Ehhez első lépésként felvilágosításra, az emberek táplálkozási, mozgási, illetve egészségmegőrző szokásaira kellene hatni különféle ösztönzők rendszerbe állításával, vélik az Egyensúly Intézet kutatói.Sajtóreggeli keretében mutatták be az Egyensúly Intézet szakpolitikai javaslatait a népegészségügyi rendszer reformjáról. A sajtóeseményt Zacher Gábor addiktológus vezette fel, aki a megelőzés fontosságáról beszélt. „Az egészségtelen életmód – dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás – miatt kialakuló halálos betegségek jelentős részét meg lehetne előzni” – mondta. Szerinte a felvilágosításhoz köznapi, érthető kommunikáció kell, hogy az egyszerű ember is megértse az üzenetet. Például ne azt mondjuk el a tinédzsereknek hatszázadszorra is, hogy a dohányzás káros az egészségre, hanem azt, hogy a randin büdös lesz a szád, ha cigizel, hozott egy finnországi társadalmi reklámot.

A prevenciós szemléletnek megfelelően az intézet ezúttal nem az egészségügyi ellátórendszer átalakításával – várólisták csökkentésével, béremeléssel, betegutakkal – foglalkozott, hanem azzal, hogy minél kevesebben jussanak el egyáltalán a megbetegedésig. Ahogy Filipov Gábor kutatási igazgató fogalmazott:

"Az elmúlt évtizedekben túlságosan megszoktuk, hogy az állam nem fordít elég pénzt az egészségünkre, hogy aztán sokkal többet költsön a betegségünkre. Pedig hatékonyabb és olcsóbb is elérni, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, mint a kialakult betegségterhet kezelni."

Boros Tamás igazgató azt emelte ki, hogy javaslataikat orvosokkal, intézményvezetőkkel, cégvezetőkkel, állami szakhivatalnokokkal beszélgetve alakították ki. Illetve elsősorban döntéshozóknak, pártok szakpolitikusainak, pártalapítványoknak – és természetesen a nagyközönségnek – szánták javaslataikat. Eredményeiket politikusoknak is megmutatták, de kérdésre válaszolva azt nem árulhatta el, hogy mindezt hogyan fogadták.

Zacher Gábor, Boros Tamás, Filipov Gábor ismertetik az Egyensúly Intézet javaslatcsomagját. Fotó: Házipatika
Zacher Gábor, Boros Tamás, Filipov Gábor ismertetik az Egyensúly Intézet javaslatcsomagját. Fotó: Házipatika

Az intézet több mint száz oldalas javaslatcsomagot állított össze, az alábbiakban ebből szemezgettünk. Elsőként a szűrővizsgálatok területét emelnénk ki, hiszen számos halálos betegség megelőzhető lenne az idejében felismert vizsgálatokkal. Egyik első teendő lenne, hogy könnyebbé tegyük a szűrésen való részvételt. Például kifizetni az utazás, a gyermekfelügyelet költségeit, és tényleges szabadnapot adni a munkavállalónak. E mellett az államnak ösztönöznie kellene a munkahelyhez kötött szűrővizsgálatokat a céges és az állami költségek megosztásával. Ide kapcsolódik az egészségügyi TAO-támogatás ajánlott bevezetése is a cégek számára. Ez azt jelentené, hogy a komplex egészségmegőrző programot működtető, társasági adót fizető cégek az erre a célra költött összeget teljes egészében vonhassák le az adójukból (a jelenlegi TAO-támogatási rendszerben ez a befizetendő adó összegének 70 százalékáig vehető figyelembe).

Az intézet ötévente általános egészségi állapotfelmérést javasol a 35 és 64 év közötti magyaroknak. A vizsgálatokat egy új entitás, a több szakma képviselőiből álló csoportpraxis végezné. Vagyis a háziorvosokon kívül dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok, nő- és gyermekgyógyászok, addiktológusok vagy éppen szociális munkások a járóbeteg-ellátás mellett új, emelt szintű egészségmegőrzési, prevenciós szolgáltatásokat biztosítanának a pácienseknek. E mellett a legfontosabb szűrésekre és oltásokra toborzó digitális egészségnaptár fejlesztését ajánlják, amelyet okostelefonos applikáción keresztül lehetne elérni. Ezt egészítené ki az évi három egészséglottó, vagyis pénznyeremény kisorsolása az egészségtámogató mobiltelefon-applikáció használói között. Továbbá szűrőbuszok is járnák a magyar vidéket méhnyak-, szájüregi, illetve szív- és érrendszeri rizikószűréssel, valamint általános (koleszterin, táplálkozási tanácsok, dohányzásról való leszokás segítése) egészségfelméréssel.

Az intézet kialakítaná a felnőtteket segítő védőnői hálózatot, illetve közösségi egészségőröket állítana fel a hátrányos helyzetű településeken. Mindkettő csökkentené a háziorvosi praxisok túlterheltségét: rendszeres táplálkozási és életmód-tanácsadást, egészségnevelést, testsúly-, vércukorszint- és vérnyomásmérést végeznének még az alapellátásba való bekerülés előtt. A közösségőrök a helyi közösségből kikerülő, fél- vagy teljes állásban foglalkoztatott, szociálismunkás-, illetve ápolási asszisztensi képzésben részesült munkatársak. Feladatuk, hogy felkutassák és segítsék a halmozottan hátrányos helyzetű polgárokat, motiválják őket, oldják a bizalmatlanságukat az ellátórendszerrel szemben.

A táplálkozás területén az intézet azt javasolja, hogy brit mintára tegyük sávossá és progresszívvé a chipsadót. Legyen tilos továbbá az egészségtelen élelmiszerek gyermekeket célzó marketingje. Rakjunk figyelmeztető címkéket az egészségtelen élelmiszerekre, illetve orvosok segítsék a bevásárlást az élelmiszerboltokban. Az iskolákban büntetnék az egészségtelen élelmiszerek árusítását, illetve korcsoportokra szabott egészségfejlesztő programokat indítanának a 3., a 7. és a 10. osztályban. Utóbbiak 10-10 alkalmas órák lennének önismereti és stresszkezelési tréningekkel, alkohol- és drogprevencióval, iskolai erőszak és a bullying kezeléssel, szexuális edukációval, digitális gyermekvédelemmel. Az intézet továbbá eltörölné az osztályzást a testnevelésórákon, helyette élményalapú feladatokkal és okoseszközökkel fejlesztenék a mozgáskultúrát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Továbbra is előfordulhatnak (bizonytalan számosság mellett) záporok, zivatarok. Felhőszakadás, a Dél-Alföldön néhány intenzívebb cella is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra