Megelőzhető lesz a fiatalkori diabétesz? A génekben találtak választ

Egy ritka génmutáció lehet a megoldás a fiatalkori diabétesz megelőzéséhez.

Egyedülálló, eddig még sosem azonosított génmutációt fedeztek fel egy testvérpárnál az Exeteri Egyetem kutatói, ami az 1-es típusú cukorbetegség új kezelési lehetőségeire, sőt akár a megelőzésére is megoldást kínálhat – írja a Science Alert.

cukorbetegség, diabétesz
A fiatalkori diabétesz számos kötöttséggel jár. Fotó: Getty Images

Egy fehérje a kulcs

"Ezek a testvérek egyedülálló és hihetetlenül fontos lehetőséget biztosítanak számunkra annak vizsgálatára, hogy mi történik, ha ez a gén nem működik” – mondja Matthew Johnson molekuláris genetikus. A vizsgálat idején 10 és 11 éves testvéreknél életük első heteiben alakult ki a cukorbetegség. A testvérek immunsejtjeinek elemzése pedig megerősítette, hogy egyedi genetikai mutációjuk megakadályozta a PD-L1 fehérje megfelelő működését.

Akár már másfél éven belül forgalomba kerülhet Magyarországon is az a készítmény, amely révén gyógyíthatóvá válhat az 1-es típusú cukorbetegség. Részletek

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a PL-D1 fehérje kulcsfontosságú az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében, de nem feltétlenül szükséges más immunrendszeri funkciók normális működésének fenntartásához. A genetikai mutáció által nyújtott támpontok, valamint a rákkezelés és a cukorbetegség kapcsolata segíthet új utakat nyitni az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében. A kutatók szerint felfedezésük növeli ismereteinket arról, hogyan alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség, egyúttal új potenciális célpontot nyújt a cukorbetegség megelőzéséhez is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra